Nem kap büntetést Szlovákia a görög hitel elmaradásáért

Vágólapra másolva!
Nem indít büntetőeljárást az Európai Unió Szlovákia ellen, amiért az euróövezeti tagország nem nyújt hitelt Görögországnak, közölte csütörtökön az Európai Bizottság gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosának szóvivője.
Vágólapra másolva!

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosának szóvivője szerint Szlovákia megszegte politikai kötelezettségét és szakított az euróövezeti tagsággal járó szolidaritással. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ügynek a bizottság részéről nincsenek "jogi természetű" vonatkozásai.

Az EB az Európai Bíróságon perelhet uniós tagországokat az uniós jog megsértése miatt. Nem jogi, hanem politikai jellegű vétségek ügyében a tagországok minisztereinek tanácsa járhat el. A 16 országból álló euróövezet miniszteri tanácsa a brüsszeli bizottság szerint a szeptemberben soron következő ülésén tárgyal majd arról, hogy Szlovákia nem vesz részt Görögország megsegítésében. Az EB szerint egyelőre nyitott kérdés, hogy megbüntetik-e Szlovákiát.

A pozsonyi parlament szerdán döntött arról, hogy nem fizeti be a Szlovákiára jutó 816 millió eurós részt az adósságválságba jutott Görögország számára összeállított hitelkeretbe. A keret 110 milliárd euró, amelyből 30 milliárdot a Nemzetközi Valutaalap biztosít, 80 milliárdot pedig az euróövezeti tagországok adnak össze.

Szlovákia részesedése így nagyjából 1 százalék, ami igen csekély, elmaradása pedig nem veszélyezteti a görög hitelprogramot, hangsúlyozta az EB. Arról egyelőre nincs döntés, hogy a csomagból kimaradó résszel mi lesz. "Az euróövezeti pénzügyminiszterek döntenek majd a kérdésben" - mondta Olli Rehn szóvivője.

A dpa német hírügynökség beszámolója szerint elképzelhető, hogy a szlovák hozzájárulás hiányában a görög csomag kisebb lesz, de az is előfordulhat, hogy a többi tagország fizet a szlovákok helyett.

Az előző, szociáldemokrata vezetésű szlovák kormány májusban, uniós szinten támogatta a Görögországnak nyújtandó hitel tervét, szerdán azonban a 150 tagú pozsonyi parlamentben csak ketten támogatták a javaslatot, 13-an tartózkodtak, 69-en pedig ellene szavaztak.

A javaslat ellenzői azzal érveltek, hogy Szlovákia jóval szegényebb Görögországnál, ezért nincs ok megsegíteni a görögöket. Ugyancsak elhangzott, hogy a görögök saját maguk okozták bajaikat, míg a szlovákok néhány éve komoly reformokat hajtottak végre, és meg is szenvedték azokat, ezért nem látják okát annak, hogy most ők nyújtsanak támogatást Athénnak.