Lezárult a nyomozás a több száz millió forintos Békés megyei csalássorozat ügyében

Vágólapra másolva!
A rendőrség több százmillió forintos Békés megyei csalássorozat elkövetőivel szemben zárta le a nyomozást. Az eljárás során kiderült, hogy a csalók által megtévesztett bankok is hozzájárultak a csalások sikeréhez.
Vágólapra másolva!

Több száz millió forintot csalt ki bankoktól az a kiterjedt bűnszervezet, amelyel szemben több mint két éve tartó nyomozás zárult le - közölte Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön.

A rendrőség egy kiskunfélegyházai pénzintézet feljelentése nyomán, 2008. április 25-én rendelt el nyomozást különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Az eljárás során kiderült: egy cégcsoport több budapesti, illetve Bács-Kiskun megyei pénzintézetnél faktor-, hitel- és kölcsönszerződéseket kötött, melyekhez valótlan tartalmú számlákat, szerződéseket, letéti vagy APEH-igazolásokat használt fel. A felvett hiteleket, kölcsönöket nem fizették vissza. E kötelezettségük alól oly módon próbáltak kibújni, hogy egyes - ilyen célból alapított - gazdasági társaságaikat vagyontalan embereknek adták el.

Több száz millió kárérték

A csalások sikeréhez az is hozzájárult, hogy az ügyben szereplő egyik pénzintézet vezető tisztségviselői - a nyomozás adatai alapján - nem jártak el kellő körültekintéssel, amikor nem végezték el a belső szabályzataikban előírt ellenőrzéseket. A gyanúsítottak egy része a csalást bűnszervezet tagjaként követte el, ugyanis társaival szervezetten, hosszabb időn keresztül, egymás között a feladatokat megosztva, összehangolva végezte ezt a tevékenységet. A cégcsoport működését egyébként is a szervezettség és az összehangoltság jellemezte: a cselekményeket a legapróbb részletekre kiterjedően megtervezték és ez alapján hajtották végre.

A bűnszervezet által okozott kár értéke összességében 411 millió forint, ám a nyomozás idején további 164 millió forint megszerzése is folyamatban volt - mondta Nyíkos Tamás és hozzátette, a megvalósított főbb bűntettek között egyaránt szerepel különösen nagy értékre, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés, tartozás fedezetének elvonása, valamint közokirat-hamisítás. Az ügyben jelenleg két gyanúsított van előzetes letartóztatásban, korábban pedig további öt gyanúsított volt hosszabb-rövidebb ideig valamilyen kényszerintézkedés hatálya alatt. A nyomozati anyagot a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az iratismertetéseket követően 38 gyanúsítottra vonatkozó vádemelési javaslattal küldte meg a megyei főügyészségnek.