ÁKK: 2012-ig finanszírozható a lejáró államadósság

Vágólapra másolva!
A kormány biztos benne, hogy a következő két évben finanszírozható lesz a lejáró államadósság, jelentette ki  a Bloomberg hírügynökségnek Borbély András László, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, aki szerint az idén már nem bocsát ki újabb devizakötvényt Magyarország.
Vágólapra másolva!

Az ÁKK 2011-ben a refinanszírozáshoz igénybe veheti 3 milliárd euró devizatartalékát, ez azonban "nem feltétlenül" csökkenti az MNB devizatartalékát, mondta Borbély. Az ÁKK több milliárd euró értében szervezhet kötvénykibocsátást, amennyiben a piaci feltételek kedvezőek maradnak, tette hozzá.

"Nem látok problémát a 2011-ben és 2012-ben esedékes refinanszírozással" - mondta Borbély András László. Mint hozzátette, az államadósság finanszírozási szerkezetét a belső megtakarítás alakulása és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tartalékolási politikája határozza majd meg.

Az ÁKK adatai szerint az idei 1660 milliárd forint után jövőre 2150 milliárd forint értékben jár le magyar államadósság. Ebben benne van 2 milliárd euró, amelyet az Európai Uniónak kell visszafizetni a 2008-ban megkötött 20 milliárd eurós nemzetközi hitelegyezmény keretében felvett összegből. 2012-ben 2300 milliárd forint értékű tartozás jár le, írta a Bloomberg.

Az ÁKK legutóbb az idén februárban bocsátott ki 2 milliárd dollár értékben devizakötvényt, miután 7 milliárd dollárt meghaladó értékben kapott ajánlatokat. A szervezet az idén már nem tervez újabb devizakötvény-kibocsátást, de folytatja a kéthetente tartott forintkötvény-aukciókat, amelyek során az év első hat hónapjában a tervezettnél 150 milliárd forinttal több forráshoz jutott, mondta Borbély András László a Bloombergnek.

Az ÁKK változatlan, a GDP 3,8 százalékának megfelelő államháztartási hiánycél mellett módosította az erre az évre szóló finanszírozási tervet, amelynek következtében az eredeti tervben szereplő 568 milliárd forintra rúgó nettó kibocsátást 429 milliárd forintra csökkentette, közölték pénteken.

Az ÁKK honlapján megjelent új finanszírozási terv szerint a mintegy 25 százalékos mérséklés úgy áll össze, hogy az ÁKK az új terv alapján az idei évre mintegy 6 246 milliárd forint bruttó kibocsátást célzott meg, míg a bruttó törlesztés várhatóan mintegy 5 818 milliárd forint körül alakul. Az ÁKK finanszírozási terve az ez évi államháztartási hiány és az államadósság lejáró részének finanszírozását szolgálja.

Eredetileg az ÁKK 2010-re 6 262 milliárd forint bruttó kibocsátást irányzott elő, 5 694 milliárd forint bruttó törlesztéssel párhuzamosan. Januárban már 2 milliárd dollár értékben kötvénykibocsátást hajtottak végre, és a kibocsátási tervet a belföldi megtakarításokhoz szabott állampapír kibocsátási terv alapján, a megnövelt nettó kötvényértékesítési terv szerint állították össze.

Az idei devizafinanszírozás úgy változott, hogy az eredeti tervben még 37 milliárd forint összegű nettó devizafinanszírozás szerepelt, 403 milliárd forint bruttó kibocsátás és 366 milliárd forint bruttó törlesztés eredőjeként, a módosított terv ez évre 27 milliárd forint nettó kibocsátást tartalmaz, 387 milliárd forint bruttó deviza kibocsátás és 360 milliárd forint bruttó törlesztés különbözeteként. Az IMF/EU hitelcsomagból ez évi finanszírozásra 1,4 milliárd eurót szánnak.

A bruttó forint állampapír értékesítés és forint hitelek összesített állománya összegében a módosított terv szerint nem változott, de szerkezetében átalakult. Az eredeti terv 5 859 milliárd forintot szabott meg az együttes állományra, amiből a kincstárjegyek 4 208 milliárd forintot tettek ki, az államkötvények összegét 1 436 milliárd forintra tervezték, míg az állam forintban felvett hiteleire 215 milliárd forintot irányoztak elő. (A hiteleket a magyar állam az Európai Beruházási Banktól veszi fel, a hitelek nagyobb részét az idei második félévben hívják le.)

A módosított finanszírozási terv alapján a forint hitelek és a forintban piacra szánt állampapírok bruttó összege változatlanul 5 859 milliárd forint, de ebből nőtt az államkötvények összege. Az új terv alapján a forint államkötvények állománya várhatóan 1 669 milliárd forint lesz, míg a kincstárjegyek tervezett állományát 227 milliárd forinttal kisebbre szabták, összegük várhatóan 3 981 milliárd forint lesz, és a forint hitelek összege is csökken 6 milliárd forinttal.

Az ez év júniusi végi tényadatok szerint 925 milliárd forintra rúgott az értékesített állampapírok összege, az eladott kincstárjegyek 1 834 milliárd forintot tettek ki, és a felvett hitelek 47 milliárd forintot értek el, így a teljes összeg mintegy 2 805 milliárd forintot ért el.