Magatartási kódexet dolgoznak ki a nyugdíjkasszák

Vágólapra másolva!
Magatartási kódexet dolgoz ki a Stabilitás Pénztárszövetség, többek között az indokolatlan magánnyugdíjpénztári átléptetések visszaszorítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztóvédelmi eljárást indított egy gazdasági társaság jogszabálysértő magánnyugdíjpénztári tagtoborzásával kapcsolatban.

Az eset miatt a magyarországi kasszák döntő többségét tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség is haladéktalanul megindítja etikai eljárását, amennyiben a Szövetség valamely tagpénztárát is felelősség terheli és magatartási kódexet hoz létre - közölte hétfőn Juhász Istvánné, a szervezet főtitkára.

Az indokolatlan és esetenként etikátlan átléptetések visszaszorítása érdekében a Stabilitás azt javasolja, hogy a jogszabályokba kerüljön be a pénztári átlépésekkel kapcsolatos pénzügyi ösztönzőket tiltó szabályozás, hogy az átlépések után jutalék kifizetésére ne kerülhessen sor. Juhász Istvánné szerint ez a módszer alkalmas lenne a tagszervezői átléptetés hátrányos következményeinek kiküszöbölésére. Így kizárható lenne az, hogy a tagszervező, a jutalék érdekében indokolatlanul bíztassa a tagot újabb pénztárba való átlépésre. Ugyanakkor nem korlátoz senkit a szabad pénztárválasztásban - tette hozzá a főtitkár.