Elnököt keres a 96 céges indiai vállalatóriás

Vágólapra másolva!
Elnököt keres a legnagyobb indiai vállalatbirodalom, a Tata-csoport, jó negyedéves számokat közölt Rupert Murdoch médiacége, rossz negyedévnek néznek elébe az amerikai bankok. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Utódot keres a Tata Sons Ltd. első embere, a társaság elnöke, Ratan Tata, aki megszerezte az indiai cégnek többek között a Jaguart és a Land Rovert, és ezzel újra jelentős globális üzleti játékossá tette az indiai cégvilágot - írja a Bloomberg.

A 72 éves Ratan Tata, aki a nevét viselő cégcsoportot évi 70 milliárd dolláros forgalmú világcéggé tette, 2012 végén vonul majd vissza az üzlettől. A világ egyik leggazdagabb emberének számító menedzser két évtizede vezeti a Tata-csoportot, utódlásáról pedig egy öttagú bizottság dönt majd (amiben nincs benne a jelenlegi elnök).

Az utód kiválasztásának nagy a jelentősége, aki ugyanis Ratan székébe ülhet, rögtön 96 cég vezetője lesz és egyaránt felelős lesz a luxuskategóriás Jaguar XJ-k, illetve a fapados Tata Nanók előállításáért, acélrudak gyártásáért, teacserjék neveléssért és hotelek fenntartásáért.

Az indiai Economic Times értesülései szerint Noel N. Tata, Ratan féltestvére, illetve a jelenlegfi cégvezető veje, Shapoorji Pallonji Mistry a fő esélyes a posztra.

A Rupert Murdoch tulajdonában levő News Corporation a negyedik üzleti negyedévben 875 millió dollár volt a nyeresége, szemben az egy évvel korábbi 203 millió dolláros vesztességgel - írja a BBC. A hírügynökség szerint a News Corp számainak mindenek előtt egy bolgár tévécsatorna eladása, a BSkyB peréből befolyó pénz és adózási könnyítések segítették.

Az amerikai bankok könnyen kereskedelmi tevékenységük nyereségének visszaesésével számolhatnak az idei évben, legalábbis a harmadik negyedés gyenge kezdeti adataiból etrre lehet következtetni - derül ki a londoni Financial Times (FT) cikkéből.

A lap szerint ez elsősorban a globális gazdasági kilátások bizonytalanságával és az európai államadósság-gondokkal magyarázható, ezek ugyanis mind visszavetették a piaci aktivitást júliusban. Az FT szerint a bankvezetők arról számoltak be, hogy a kereskedelmi volumen és a nyereségesség is csökkent júliusban, még a viszonylag rossz második negyedévhez képest is visszaesését lehetett tapasztalni.