Matolcsy: Nem fogunk megszakadni a 3 százalék alatti hiányért

Vágólapra másolva!
Magyarország nem ragaszkodik mindenáron ahhoz, hogy jövőre már 3 százalék alá csökkentse az államháztartás hiányát - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatából, amelyet a Hír Televíziónak adott.
Vágólapra másolva!

A televízió honlapján csütörtökön közzétett hír szerint a kabinet továbbra is kitart a pénzügyi függetlenség és a gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett. Magyarország nem tud rosszabb megállapodást kötni, mint ahogy tették a lengyelek vagy a románok. A magyar nemzeti érdekek alapján fogunk tárgyalni - mondta a miniszter.

Hozzátette: ha az unióban átlagosan 7 százalék körüli az államháztartási deficit szintje és mondjuk Szlovákia azt mondja, hogy csak három év múlva tudja 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, "akkor nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre" csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését - jelentette ki a Hír Televíziónak Matolcsy György.

Magyarországnak a konvergencia program szerint 2010-ben 3,8, 2011-ben 2,8, 2012-ben 2,5 százalék alá kell szorítania a GDP-arányos deficitet. Angela Merkel, német kancellár júliusban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt, és emlékeztette, hogy az Unió Magyarországtól is elvárja az eurózóna tagjai számára előírt maximális hiányszint betartását.

Ezt azután tette, hogy megszakadtak a tárgyalások Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Unió között. Orbán Viktor szerint azért, mert a Valutaalap felhozta a költségvetési hiányt fedező bankadó kérdését. A kormányfő elmondta, hogy az IMF-szerződésben csak annyi szerepel, hogy az idei hiány 3,8 százalékos lehet legfeljebb, s ezt Magyarország teljesíteni is fogja. Július 22-én azt is mondta Orbán Viktor, hogy a kormány szeretné, ha Magyarország számára ugyanannyi idő állna rendelkezésre a hiány lefaragására, mint a többi országnak.