Még magasabb sebességbe kapcsolt a magyar ipar

Vágólapra másolva!
A másfél éves csúcsot jelentő májusi bővülés után júniusban tovább gyorsult az ipar növekedése, az első nyári hónapban már több mint 15 százalékkal nőtt a magyar ipar kibocsátása.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 júniusában 15,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 12,6 százalékkal nőtt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene az év első hat hónapjában 9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 0,9 százalékkal emelkedett (a KSH gyorsjelentését itt találja meg).

Idén májusban 13,7 százalékkal nőtt az ipari termelés 2009 májusához viszonyítva, ami már akkor másfél éve nem látott dinamikát jelentett. Az előző hónaphoz képest a termelés 5,4 százalékkal emelkedett. Az akkori adatok megegyeztek az előzetesen közölt számokkal.

A kibocsátás az év első öt hónapjában 7,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés 2010 első öt hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt, a legnagyobb mértékben (13,9 százalék) Észak-Magyarországon.