Románia megkapja a hitelkeret hatodik részletét az IMF-től

Vágólapra másolva!
Románia teljesítette azokat a feltételeket, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelegyezmény hatodik részletének folyósításához szükségesek, jelentette be szerdán a román fővárosban Jeffrey Franks, az IMF küldöttségének vezetője. A hitelezők szerint Románia teljesíteni tudja az idei évre kitűzött 6,8 százalékos hiánycélt, akárcsak a jövő évi 4,4 százalékos deficitet anélkül, hogy újabb változtatásokat kellene eszközölni az adópolitikában.
Vágólapra másolva!

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank szakembereiből álló küldöttség szerdán zárta le az ötödik, soron következő felülvizsgálatát, amelynek következtetéseitől függött, hogy Románia megkapja-e a tavaly kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény újabb, 914 millió eurós részletét.

A küldöttség következtetéseit még jóvá kell hagynia az IMF vezetőtanácsának ahhoz, hogy ezt a támogatást Románia megkapja. Bukarest az Európai Uniótól is kap várhatóan szeptemberben 1,15 milliárd eurót, ami a Brüsszel által az ország rendelkezésére bocsátott hitelcsomag harmadik részlete. Románia a 20 milliárd euró összértékű hitelegyezmény keretében eddig 10,7 milliárd eurót kapott az IMF-től, 2,5 milliárd eurót az Európai Uniótól és 300 millió eurót a Világbanktól.

Az IMF legújabb becslése szerint a román gazdaság teljesítménye az idén 1,9 százalékkal romlik az előző évhez képest, a jövő évben azonban már 1,5-2 százalékos növekedést is lehetségesnek tart. Jeffrey Franks elmondta, hogy a román ipar és az export is bővül, de a belföldi fogyasztás még mindig alacsony és csökkenő tendenciát mutat. A gazdaság fellendülését akadályozó tényezők közé sorolta még az árvizeket, amelyek Romániát az idén többször is sújtották.

Értékelik a román kormány teljesítményét

A hitelezők szerint Románia teljesíteni tudja az idei évre kitűzött, a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát kitevő államháztartási hiánycélt, akárcsak a jövő évi GDP-arányos 4,4 százalékos deficitet anélkül, hogy újabb változtatásokat kellene eszközölni az adópolitikában.

Ehhez azonban a román kormánynak 2011-ben is alkalmaznia kell az idén meghirdetett megszorításokat. Ez utóbbiakat dicsérő szavakkal illették a küldöttség tagjai, akik - mint mondták - értékelik a román kormánynak a közkiadások csökkentésére irányuló erőfeszítéseit. A román kormány júliustól 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét, öt százalékponttal emelte az áfát, és újabb adókat vetett ki.

Jeffrey Franks hangsúlyozta, hogy a bukaresti kabinetnek a következő két-három hónapban végre kell hajtania a közalkalmazotti bérezési rendszer reformjának második szakaszát is, aminek célja a közkiadások további csökkentése. Az IMF azt is kérte, hogy a román parlament legkésőbb szeptember végéig fogadja el az új nyugdíjtörvény-tervezetet, ami a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát biztosítja.

Nem kell több monetáris szigorítás

A román kormány a jövő évre 3 százalékos - plusz/mínusz egy százalékpont - inflációs célt tűzött ki, miután az idén 3,5 százalékos éves fogyasztói árindex növekedésre számítanak. A valutaalap szakemberei szerint az áfa öt százalékpontos emelése miatt a román jegybanknak nem kell szigorítania monetáris politikáját, mivel az inflációra csak ideiglenesen fog hatni a megemelt forgalmi adó. A román kormány 24 százalékra emelte júliustól az áfát.

Már múlt héten arról beszélt az IMF bukaresti küldöttségének a vezetője, Jeffrey Franks, hogy "rendkívül termékeny" megbeszéléseket folytatnak a román jegybankkal, és nem látják semmi okát annak, hogy a brutális megszorításokat végrehajtó Románia ne kapja meg a hitelkeret újabb részletét.

A Financial Times bloggere is arról elmélkedett a sikeres román-IMF tárgyalásokkal kapcsolatban a közelmúétban, hogy a jelentős megszorításokat elfogadó Románia lesz a nemzetközi pénzügyi szervezet új kedvence, miután Magyarország kiesett a pikszisből, és Bukarest lesz a pénzügyi fegyelem mintapéldája.