Egyre több hitelt vesz fel a BP az olajkár elhárítására

Vágólapra másolva!
Egy közgazdász parókája váltja fel egy zeneszerző bajuszát, mint a brit 20 fontos bankjegy fontos biztonsági elemét; átment a kongresszuson, de csúszik Obama pénzügyi reformja; 5 milliárd dollár hitellel bővíti káralapját a BP - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb adósságokba veri magát a BP, hogy finanszírozni tudja az olajkatasztrófa elhárítását - írja a Financial Times. Az olajtársaság 5 milliárd dollárral fejelheti meg az eddig 20 milliárd dolláros káralapot, amely egy része már így is hitel volt. A BP eddig 2,65 milliárd dollárt költött az olajfolt eltüntetésére és a károsultak kifizetésére. Az amerikai kormány nyomására a társaság nem fizeti ki a tervezett osztalékot sem.

Átment Barack Obama amerikai elnök pénzügyi reformja az alsóházban, viszont a szenátus késlelteti az eljárást, s ezzel az elnök végső győzelmét. A kongresszusban 237-en szavaztak az 1930 óta legnagyobb pénzügyi reform mellett, 192-en ellene - írja a Reuters. "Hosszú harc volt a változatlanság védőivel szemben, de a mai szavazás minden olyan amerikai győzelme, akik a gondatlanság és a felelőtlenség miatt szenvedtek, milliószám vesztették el munkájukat vagy 1000 milliárdokat buktak" - mondta az elnök.

Barack Obama emellett Kínának is üzenetet fogalmazott meg, amelyben a korrekt kereskedelemre hívta fel a figyelmet. "Biztosítanunk kell, hogy azok az országok, amelyekkel kereskedünk, korrektek. A szabad kereskedelemben hiszek" - mondta az elnök. Obama azért bírálta Kínát, mert az szándékosan gyengén tartja valutáját, ezzel drágítva az amerikai kereskedelmet és olcsóvá téve a kínait - írja a Reuters.

Adam Smith közgazdász váltja Sir Edward Elgar zeneszerzőt a brit 20 fontos bankjegyen. A Guardian szerint Elgar eddig fontos szerepet töltött be a pénzen 1999 óta: bajuszának részletes kidolgozottsága volt a hamisítás elleni harc fontos eleme, ezt most a 18. században élt skót közgazdász parókája helyettesítheti. A Bank of England kibocsátásában 1,5 milliárd 20 fontos bankjegy van forgalomban, egy ilyen papírpénz értéke körülbelül 7000 forint.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szerint az Európai Unió tiltott támogatásban részesítette az Airbus repülőgyártó vállalatot. Az Amerikai Egyesült Államok hat éve kezdeményezte az ügyet, de csak most született nyilvános döntés - írja a BBC. Az unió ugyanakkor hasonló váddal illeti az amerikai rivális Boeing vállalatot.