Több tonna szennyezett szőlőt találtak magyar diszkontokban

Vágólapra másolva!
Májusban több magyarországi áruházban is növényvédőszerrel szenyezett csemegeszőlőt talált hatóság, az elmúlt héten több mint hat tonnát.
Vágólapra másolva!

Hétfőn közel két tonna klórmekváttal szennyezett csemegeszőlőt talált a hatóság az Aldi üzletében - derül ki az agrártárca jogsértéseket felsoroló listájából. A héten nem az Aldi az első, pár nappal korábban - május 26-án - a Penny Market került fel a feketelistára, mert 4,4 tonna ugyancsak klórmekváttal szennyezett szőlőt találtak a boltjaiban.

Három héttel ezelőtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal azt közölte, hogy a nagyobb áruházláncoknál és importőrnél tartott hatósági vizsgálat során indiai csemegeszőlőből vettek mintát az ellenőrök és a Spar Magyarország telephelyén május 3-án és május 6-án vizsgált, a 4FRUIT spol. s. r. o. importőr által forgalmazott mintákban a határértéket meghaladó klórmekvátot találtak. A hatóság valamennyi tétel forgalmi korlátozását és az áru visszahívását elrendelte.

A hivatal közölte, a forgalomba került indiai eredetű szőlő nem okoz közvetlen egészségügyi károsodást. Egyúttal a hívatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a láncok az Európai Bizottság klórmekvát hatóanyagra vonatkozó végleges állásfoglalásáig indiai származású csemegeszőlőt csak a saját önellenőrzésben elvégzett, kedvező eredményű biztonsági analitikai vizsgálatok után hozzanak forgalomba.