Elbocsátásokkal fenyeget a pókertörvény az iparági szövetség szerint

Vágólapra másolva!
Az iparág ellehetetlenítése következik a Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint az új pókertörvényből, a szervezet elnöke az új kormánytól vár segítséget.
Vágólapra másolva!

"A szerencsejáték iparág ellehetetlenítésének elképzelt forgatókönyvébe kitűnően illeszkedik a május 1-jén hatályba lépő pókertörvény" - véli Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke, aki szerint a kártyatermek, a játéktermek, a legálisan üzemelő nyerőgépek számának zuhanása amellett, hogy a szervezők bevétele és így a befizetett adó csökkenését hozza magával, ezres nagyságrendű negatív munkaerő-piaci hatással is jár.

A szerencsejáték törvény legutóbbi módosítása értelmében póker típusú kártyajáték csak játékkaszinóban, vagy kártyateremben űzhető (erről itt olvashat részletesen). A szövetségi közleményből kiderül, hogy a szövetségi elnök bízik abban, hogy "az új kormány világos koncepció mentén rendezi az iparág ügyeit, és megállítja az évek óta tartó eróziót".

Schreiber szerint veszélyt jelent az is, hogy sok kis vendéglátó hely nyerőgép nélkül bezárni kényszerül. A szövetség szerint tavaly a gazdasági válság és a növekvő elvonás hatására a nyerőgépek üzemeltetéséből származó adóbevétel több mint 8 milliárd forinttal csökkent, a játéktermek és a nyerő automaták száma több ezerrel csökkent.

Az új pókertörvény mellett a nyerőgépek üzemeltetőire kirótt évek óta fokozatosan növekedő terhek is a magyar szerencsejáték ipart hozzák egyre lehetetlenebb helyzetbe. Az ágazat recessziója a pénznyerő automaták játékhelyenkénti tételes adójának 2005. évi 100 ezer forintra történő emelésével kezdődött, ami a szervezők jelentős részét veszteségessé tette. 2009-re már a vállalkozók több mint felénél a bevétel csak az üzemmenet fenntartására volt elég, sokaknál már arra sem. Ez azt eredményezte, hogy 2009-ben az országban lévő mintegy 20 000 játékteremből már csak 15 000 rendelkezett engedéllyel - közölte a szövetség.