Évtizedek óta nem látott reform jöhet a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Nyolc évtizede nem volt olyan jelentős pénzügyi csomag az amerikai szenátorok előtt, mint most, a tét a Wall Street mindennapjainak újraszabályozása.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok felsőháza előtt van az utóbbi évtizedek legjelentősebb, pénzügyi tárgyú indítványa, amely a befolyásos New York-i pénzügyi központ, a Wall Street tevékenységi körének szabályozásáról szól.

A legélesebb vita egy olyan ügynökség felállítása körül alakult ki, ami az összetettebb pénzügyi termékek, a származékos termékek kereskedésével kapcsolatban a fogyasztók érdekeit védené.

A BBC szerint a republikánusok komoly ellenérzéseket fogalmaztak meg az indítvánnyal kapcsolatban, Richard Shelby republikánus szenátor azt mondta, hogy az új testületnek szinte ellenőrizhetetlen jogosultságai lesznek. "Bármit, bármikor és bárhogyan szabályozhatnak" - mondta a szenátor.

A demokraták ezzel szemben úgy vélik, hogy ez a vita csak "ködösítés", és a republikánusok pusztán a "Wall Streeten dolgozó barátaikat" próbálják megvédeni. A vita nem volt mentes szarkasztikus megjegyzésektől sem, Barbara Boxer demokrata politikus például a minap a szenátusban egy pohár vizzel tette egyértelművé az álláspontját: "Ez úgy hangzik, mintha azt mondanánk erre a pohár vízre, hogy valójában egy csésze kávé, és ha hét-nyolc alkalommal elmondjuk egymás után, néhányan akár el is hihetik" - fogalmazott a politikus.

A Wall Street újraszabályozása régóta foglalkoztatja az amerikai politikusokat, Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke egy korábbi beszédében egyértelművé tette, hogy szerinte "elérkezett az idő a változtatásokra" és meg kell szigorítani a pénzintézetek működési kereteit, hogy ne folytathassanak a rendszert veszélyeztető kockázatos műveleteket - az elnök szerint ugyanis a gazdaságot recesszióba fordító válságért a Wall Street és Washington egyaránt felelős volt.