A hétvégén fény derülhet a görög csomag részleteire

Vágólapra másolva!
Szombaton zárulhatnak a görög mentőcsomagról és a görög gazdaság teljes átalakításáról szóló tárgyalások
Vágólapra másolva!

A görög segélyprogramról szóló tárgyalások szombaton fejeződhetnek be - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken. Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának vezetője pedig - ugyancsak szóvivője útján - azt jelentette be, hogy a testület vasárnap rendkívüli találkozót tart Brüsszelben.

Az Athénban csütörtök óta folyó megbeszéléseken az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői tárgyalnak a görögökkel a hitel feltételeiről. Amadeu Altafaj Tardio európai bizottsági szóvivő szerint a tárgyalásokon nem esett szó Görögország 300 milliárd eurós adósságának átütemezéséről, azokról az intézkedésekről tárgyaltak, amelyek a görög gazdaság egészére kihatnak. A szóvivő azt is elmondta, hogy a csomagnak része lesz a görög gazdaság teljes átalakításának programja. A nemzetközi partnerek biztosítani kívánják, hogy az állami szektor mellett a gazdaság más ágait is rendbe tegyék.

Görögország támogatását nehezíti, hogy uniós részről hivatalosan az eurózóna tagországainak kétoldalú segítségéről van szó, tehát az egyes tagállamokban külön jogszabályi úton kell biztosítani a keretet. Ezzel együtt mintegy három héten belül elérhetővé válhat a keret Athén számára. Juncker szóvivője közölte: a hét végén távkönferenciát tartanak az EU-tagállamok pénzügyminiszterei. Herman Van Rompuy uniós elnök korábbi közlése szerint pedig "május 10. körül" , várhatóan csúcstalálkozón aktiválják a támogatást uniós oldalról.