OECD: Ebolaként terjed a görög válság - lapszemle

Vágólapra másolva!
Elkezdődhet a vita csütörtökön Barack Obama banki felügyeletet szigorító pénzügyi reformjáról, Roubini szerint Görögország csak a jéghegy csúcsa, az OECD főtitkára arról beszélt, hogy a görög gondok ebola módjára terjednek - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a Republikánus Párt és a Demokrata Párt az Egyesült Államokban arról, hogy vitára bocsátják Barack Obama pénzügyi reformját. Az ellenzéki, de a vitát blokkolni képes republikánusok három napig húzták a szenátusban az ügyet, most azonban engedményekért cserébe beleegyeztek a vitába, amely csütörtökön el is kezdődhet. Az ellenzékieknek sikerült elérni, hogy ne állítsanak fel egy 50 milliárd dolláros pénzalapot a pénzügyi intézmények biztosítására - írja a Reuters.

A görög válság egyik fejezetének, a bankválságnak a Credit Agricole és a Societe Generale lehet a vesztese. A Bloomberg szerint a megingott görög piacon a két francia nagybank érdekeltsége 78,8 milliárd dollárra rúg, ezért a görög csőd leginkább őket érintené. A bankválság megelőzésére április 28. és június 28. között megtiltották az árfolyam zuhanására játszó úgynevezett short-ügyleteket a görög tőzsdén.

Nouriel Roubini, aki közel egy évvel a kitörése előtt megjósolta az Egyesült Államokból induló válságot, most arra figyelmeztet, hogy a növekvő államadósságok magas inflációhoz vagy államcsődökhöz vezethet. "Manapság Görögország miatt aggódnak, pedig ők csak a jéghegy csúcsa" - mondta a neves közgazdász. Szerinte a görög, a portugál és a spanyol leminősítés az adósságválság kiterjedését mutatja és mind nagyobb nyomást helyez a döntéshozókra, hogy növeljék a mentőcsomagokat - írja a Bloomberg.

Angel Gurria, a fejlett államokat tömörítő OECD főtitkára szerint a görög válság úgy terjed, mint az ebola vírus. A főtitkár a Bloombergnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy növekszik az adósság átütemezésének valószínűsége, valamint arról, hogy a krízis lezárásához le kell tenni az asztalra a pénzt - utalt a mentőcsomag lassú összeállására. A német pénzügyminiszter más 120 milliárd eurós igényről beszélt, ami az eredeti terv közel háromszorosát jelentené.

Ben Bernanke, az amerikai jegybanki funkciókat ellátó Fed elnöke nem változtatott kommunikációján, így továbbra is arról beszélt, hogy "hosszabb időre" alacsonyan tartják az alapkamatot - írja a Forbes. A kamatról döntő nyíltpiaci bizottság 0,25 százalékon tartotta a rátát, ami megfelel ugyan a várakozásoknak, de a piac elvárt volna valamilyen iránymutatást arról, hogy mit terveznek a következő időszakban, mikor kezdődik meg a kamatemelési periódus.

A Japan Airlines 15 nemzetközi járatát szünteti meg és 30 hazai járaton függeszti fel a szolgáltatást. A társaság a válság következményeként januárban ment csődvédelembe. Ezentúl nem indul járat Amsterdamba, Milánóba és Rómába sem - írja a BBC.