Nem fizet osztalékot a Rába

Vágólapra másolva!
Adózás előtt 136 millió forint nyereséggel zárta a Rába Nyrt. a tavalyi évet, adózás utáni vesztesége azonban 701 millió forint volt a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint. A társaság osztalékot nem fizet, erről határozott a rendes évi közgyűlés csütörtökön Győrött.
Vágólapra másolva!

A közgyűlés elfogadta az igazgatóság beszámolóját, amely szerint a 2008. évi 5,1 milliárd forintról csökkent az adózott veszteség 701 millió forintra. A tavalyi 33,9 milliárd forint árbevétel jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi, 58,6 milliárd forinttól.

A társaság egész évben csökkentett munkaidőben működött, viszont megőrizte szakember-állományát. A termékfejlesztési program keretében új off-road futóműcsaládot fejlesztett ki a vállalat Rába MAXS néven, és beruházásait is folytatta, 1,9 milliárd forintos ráfordítással.

A Rába konszolidált saját tőkéje 10,74 milliárd forintra, 6,5 százalékkal csökkent az elmúlt évben az egy évvel korábbihoz képest. A jegyzett tőke 12,6 milliárd forint. A mérlegfőösszeg pedig 32,4 milliárd forint, míg 2008-ban meghaladta a 41 milliárd forintot.

Az idén Pintér István szerint az ágazati piacot meghaladó ütemű növekedést kívánnak elérni. Kiemelt szerepet szánnak a FÁK-országok és a belföldet is magában foglaló európai uniós piacoknak. Törekednek a nagyobb hozzáadott értékű termékek arányának bővítésére, és fókuszba állítják az innovációt, amelynek nyomán új piaci részesedést kívánnak elérni.