Vágólapra másolva!
Tízből hét embernek romlott a véleménye a pénzügyi szolgáltatókról, ezen belül csaknem 80 százalék bizalma megingott a bankokban - derül ki egy felmérésből. A legkisebb, 31 százalékos bizalomvesztést az önkéntesnyugdíj-pénztárak szenvedték el. A bizalom helyreállítása érdekében majdnem minden második megkérdezett összefogást és biztosítékrendszer kidolgozását tartja legfontosabbnak.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi szektor a rendszerváltás óta küzdött a lakossági bizalom megszerzéséért, mígnem a válság fekete bárányai lettek sokak szemében, elsősorban a bankok - olvasható a BellResearch (BR) felmérésének eredményéről. A cég 800 főt kérdezett meg februárban online úton, 18 és 64 év közti, internetező és bankkapcsolatot fenntartó embereket.

A megkérdezettek 70 százalékának romlott a véleménye a pénzügyi szektor egészéről, ezen belül azonban toronymagasan, 79 százalékkal vezetnek a bankok, a hitelközvetítőkkel szembeni bizalomvesztés 48, a magánnyugdíj-pénztáraké 47, a biztosítóké 44 százalék. Legkevésbé az önkéntesnyugdíj-pénztárakról alkotott vélemény fordult negatívba, 31 százalék arányban.

Nincs ekkora különbség annak megítélésében, hogy mit kellene tenniük a pénzintézeteknek a bizalom helyreállítása érdekében. Kevesebb, mint a válaszolók fele (46 százalék) azt ajánlja nekik, hogy fogjanak össze, és az együttműködés keretében biztosítékrendszert dolgozzanak ki. Minden harmadik szerint bizalmat és nyugalmat kell sugározniuk, 29 százalék pedig azt tartaná helyesnek, ha hitelt csak munkanélküliségi, betegségi és baleset-biztosítással együtt nyújtanának.