Vágólapra másolva!
Az ING pénzügyi szolgáltató társaság elemzése szerint az Európai Unió új tagállamai közül Magyarország a leginkább érzékeny a görög válság tovaterjedő hatásaira, mert az új tagok közül Magyarországnak legnagyobb az államadóssága.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a hollandiai központú multinacionális vállalat elemzői úgy vélik, az új magyar kormánynak óvatosan kell eljárnia az államháztartási hiánycél felülvizsgálatában, mert ha a görögországi helyzet tovább mérgesedik, akkor előfordulhat, hogy a hiánycél emelését nem fogadják jól a pénzpiacok.

Magyarország az adóssági mutatószámok alapján körülbelül úgy áll, mint Németország, Ausztria vagy Hollandia, több eurózónatag is rosszabb adatokkal bír (példuál Belgium, Franciaország, Olaszország). A kockázati besorolás, illetve devizakitettség miatt azonban Magyarország számít veszélyeztetettnek.

A Fidesz több fórumon is arról beszélt, hogy nem tartja reálisnak az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt. Bár az emlegetett 7 százalék fölötti deficit számukra sem elfogadható, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződést ők újratárgyalnák.

Matolcsy György szerint a Valutaalap a "leköszönő kormány megbízhatatlan számainak foglya". Szerinte az IMF még ha sejti is, hogy tarthatatlan a 3,8 százalékos hiány, az új kormány megalakulásáig ezt nem mondhatják ki.

Az ING szerint 2015 előtt nem várható az euró bevezetése Magyarországon, és más új uniós tagállamok sem csatlakoznak az euróövezethez az évtized közepe előtt. A várakozás megfelel annak a piaci átlagnak, amelyet a Reuters készített áprilisban elemzők megkérdezésével.