A Fitch szerint javulóban a feltörekvő térség bankrendszere

Vágólapra másolva!
Javultak a bankrendszerek kilátásai a feltörekvő térségi piacok zömében - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott szektorelemzésében, amely szerint a kinnlevőség-állományon belüli problémás hitelek aránya a magyar bankszektorban a legalacsonyabbak között van a kelet-európai térségen belül.
Vágólapra másolva!

A 2009 végi állapot szerint a magyar bankrendszer kinnlevőség-portfolióján belül a problémás hitelállomány valamivel 6 százalék felett járt az előző évi, 5 százalék alatti arány után.

Romániában ugyanakkor egy év alatt 6 százalékról 15 százalékra, Lettországban 5 százalék alatti szintről 15 százalék fölé, Litvániában csaknem 20 százalékra, Kazahsztánban 38,7 százalékra emelkedett a problémás kinnlevőségek aránya.

A Fitch az elemzésben ki is emeli, hogy a banki eszközminőség-romlás a pénzügyi válság idején különösen markáns volt a balti országokban és a FÁK-országcsoportban.

Marad a negatív kilátáts

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service e hét elején kiadott londoni elemzésében közölte: a közeljövőben még érvényben hagyja a negatív kilátást a kelet-európai bankrendszerek zömére. A Moody's szerint az idei évre valószínűleg negatív marad Magyarország, Románia, Bulgária, Ukrajna, Kazahsztán és a három balti köztársaság bankrendszerének kilátása, tekintettel arra, hogy a pénzügyi alapmutatókra változatlanul lefelé ható nyomás nehezedik, és e bankrendszerek zöme továbbra is nehéz gazdasági környezetben működik.

Néhány térségi országban ugyanakkor már megjelentek a stabilizálódás jelei. A Moody's azzal számol, hogy az általa a lengyel, az orosz, a szlovák és a cseh bankrendszerre érvényben tartott kilátás 2010 második felében esetleg negatívról stabilra javulhat.

A Fitch Ratings csütörtöki helyzetértékelése szerint azonban a legtöbb feltörekvő gazdaságban a bankszektorok a másfél évvel ezelőtt megfogalmazódott félelmekhez képest jól átvészelték a válságot. Ez mindenekelőtt Latin-Amerikára és a feltörekvő Ázsiára igaz.

A Fitch szerint a helyzet javulását jelzik, hogy a tavalyi év második felében és az idei elő negyedévben a cég által végrehajtott banki felminősítések száma meghaladta az osztályzatrontásokét a feltörekvő térségben.

A cég kimutatása szerint a rendszerszintű mérlegfőösszeg alapján a kínai bankszektor messze a legnagyobb a feltörekvő országcsoportban. A kínai bankok összesített mérlegfőösszege 11 850 milliárd dollár volt, több, mint a vizsgálatba bevont másik 23 országé együtt.