Eltűnhet a logó a cigikről Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ha a törvényhozás megszavazza az ausztrál kormány javaslatát, jövő júliustól nemigen lehet majd villogni a drága presztízscigikkel a kontinensnyi országban: logó helyett apró, eldugott szöveg jelzi majd a márkát a csomagolásokon. A dohányipar nem nyugszik bele a változtatásba.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál kormány csütörtökön bejelentett törvénytervezete szerint 2012 július 1-je után csak egyforma, megkülönböztető jelzések nélküli dobozokban árulhatnák a cigarettákat az országban. A canberrai kormány a márkanevek betiltásával csökkenteni szeretné a cigarettafogyasztást. Ausztráliában korábban már betiltották a cigarettareklámokat, továbbá, az irodákban és éttermekben tilos a dohányzás.

Az AP hírügynökség szerint a dobozokra egységes, a dohányzás veszélyeire figyelmeztető szövegek kerülnének, az adott márkát pedig apró, semleges betűtípussal szedett szöveg jelezné, a csomagolás alján. A kormány egyúttal azt is bejelentette, hogy, azonnali hatállyal 25 százalékkal - átszámítva 2 amerikai dollárnak megfelelő összeggel - megemeli a dohánytermékek adóját.

Kevin Rudd miniszterelnök közölte: biztosak abban, hogy a a csomagolással kapcsolatos döntést "utálni fogják" a dohánygyárak, de az emberek egészsége érdekében a kormány nem hátrál meg. Nicola Roxon egészségügyi miniszter azt mondta, nagyon körültekintő lesz a törvény megfogalmazása, hogy az bármilyen jogi támadásnak ellenálljon.

Ausztrália vezető dohánygyára, az Imperial Tobacco Australia már jelezte, hogy megtámadja majd a törvényt. A gyár szóvivője azt mondta, a márkanévnek kereskedelmi értéke van, így annak betiltása jelentősen befolyásolja bevételeiket, továbbá lehetetlenné teszi az egyes márkák megkülönböztetését.