Négyszer olyan kockázatos Görögország, mint Magyarország

Vágólapra másolva!
Soha nem látott szintre emelkedett a görög csődkockázatot számszerűsítő CDS-felár, Görögország törlesztéskockázati biztosítási díjszabása már négyszeresen meghaladja Magyarországét.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan újabb és újabb rekordokat döntött a keddi londoni kereskedésben a görög szuverén adósságtörlesztési leállás ellen köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása, jelezve, hogy az EU/IMF-segélyprogram bizonytalanságai miatt az euróövezeti tag Görögország mint szuverén adós piaci törlesztéskockázati megítélése minden eddiginél rosszabb.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedden közölte: a görög államadósság-törlesztési kockázatra kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS), vagyis a görög fizetési leállás elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók árazása az aznapi késői londoni kereskedésben 798 bázisponttal rekordot döntött.

Az előző esti zárószint 710,31 bázispont volt. Görögország törlesztéskockázati biztosítási díjszabása már egyes fejlődő országokéval vetekszik, és négyszeresen meghaladja Magyarországét.

A görög válság súlyosbodása kedden jelentős mértékben gyengítette a forintot, az euró és a dollár jegyzése is 5 forinttal emelkedett fél nap alatt (erről itt olvashat részletesen)