Magánszemélyt bírságolt 2 millióra a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Kétmillió forint felügyeleti bírságot rótt ki engedély nélkül végzett pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt egy magánszemélyre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Vágólapra másolva!

A felügyelet a honlapján közzétett határozat szerint a bírság mellett egyúttal azonnali hatállyal megtiltotta Szentgyörgyi Attilának, hogy engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási, így különös tekintettel pénzkölcsönnyújtási tevékenységet végezzen.

A PSZÁF tavaly szeptemberben is kirótt négy magánszemélyre 5-5, 10, illetve 20 millió forintos bírságot engedély nélküli pénzkölcsönzés miatt. A felügyelet valamennyi esetben a tevékenység körülményeinek tisztázására indított piacfelügyeleti eljárást.

A felügyelet az engedély nélküli pénzügyi tevékenységről általában saját vizsgálódásai során, illetve ügyfélbejelentések által szerez tudomást, most az utóbbi alapján kezdett vizsgálódni. Az e vétség miatt kiszabható maximális bírságtétel 20 millió forint.

A bírság mértékének megállapításakor a PSZÁF figyelembe veszi az elkövetett vétség súlyát, piacra tett hatását, az érintett ügyfelek számát, valamint azt is, hogy az illető mennyire együttműködő. A bírság meg nem fizetése esetén a felügyelet végrehajtást indít.