Százmilliárddal növelte vagyonát az MVM

Vágólapra másolva!
Közel 100 milliárd forinttal nőtt a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vagyona az elmúlt két évben  az akvizícióknak és a fejlesztéseknek köszönhetően - mondta el Mártha Imre, az állami tulajdonú MVM vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A csaknem 100 százalékban állami tulajdonú cég tulajdonosa által jóváhagyott konszolidált mérleg szerint a cégcsoport eszközeinek értéke 815 milliárd forint volt a múlt év végén, a csoportszintű adózott eredmény pedig meghaladta a 60 milliárd forintot. A vezérigazgató hozzátette, a vagyongyarapodás mellett minden idők legjobb gazdálkodási teljesítményét érte el a társaságcsoport 2009-ben az inflációs hatást kiszűrve.

Csökkent a fogyasztás

A gazdasági válság ellenére az idei év a harmadik legjobb éve lehet az MVM-csoportnak, bár szerényebb, 30 milliárd forint körüli adózott nyereséggel számol a menedzsment - mondta a vezérigazgató. A válság ugyanis erősen érinti az energetikát. A fogyasztás egy év alatt mintegy hat százalékkal csökkent, miután a rendszerváltás időszakában tapasztalt jelentős visszaesést követően folyamatosan nőtt az áramfelhasználás. Ráadásul a válság másként hat az energiapiacra, mert jellemzően olyan ágazatokat érint, amelyek, ha leállítják a termelést egy adott helyen, nagy valószínűséggel már egy másik országban indítják újra.

A múlt évi tevékenység eredményességét jellemző üzemi szintű konszolidált nyereség elérte a 77,3 milliárd forintot, amelyet 10,9 milliárd forint pénzügyi nyereség növelt. Így az adózás előtt nyereség 85,4 milliárd forintot tett ki, az adófizetés után pedig 60 milliárd forint volt a profit. Az előző, a 2008. év volt a második legjobb éve az MVM-nek, amikor az üzemi szintű nyereség megközelítette az 52 milliárd forintot.

Az MVM csoport pénzügyi helyzetét jól tükrözi, hogy az eladósodottsági mutató, azaz az idegen források aránya mindössze 18 százalék, ami "nagyon markáns finanszírozási erőt jelent", hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az MVM csoport tavaly a vagyonát a Mavir hálózatfejlesztéseivel, a szélerőmű parkot üzemeltető Hungarowind Kft. megvásárlásával, a német RWE többségi tulajdonában lévő Elmű és Émász tavaly megszerzett 15, illetve 10 százalékos tulajdoni hányadával, két új erőműprojekt már megvalósult befektetéseivel és a megvásárolt székházzal növelte.