Elnökcsere a Fiat-nál

Vágólapra másolva!
Lemondott kedden a Fiat elnökségéről Luca Cordero di Montezemolo, posztját a céget évtizedeken át irányító Gianni Agnelli unokája, John Elkann eddigi alelnök tölti majd be. A bejelentés hatására a FIAT részvényei 3,7 százalékot emelkedtek a milánói tőzsdén, s elérték a 9,89 eurót.
Vágólapra másolva!

A Fiat, amely tavaly óta 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Chryslerben, szerdán terjeszti elő ötéves üzleti stratégiáját. A várakozások szerint az autógyártás elkülönül a cégcsoport többi részéről, s ismertté válnak az új modellekkel kapcsolatos tervek, valamint a Fiat-Chrysler további együttműködésének részletei. A Fiat igazgatótanácsa szerdán dönt hivatalosan az utódlásról. Montezemolo keddi sajtóértekezletén cáfolta, hogy az önállósodás állna távozása hátterében.

Elkann irányítja az Agnelli család Exor holdingját, amely 30 százalékos ellenőrző csomaggal részesedik a Fiat-ban, s amely egyéb érdekeltségek mellet a Juventus labdarúgó csapat és a La Stampa napilap tulajdonosa.

Montezemolo, aki megőrzi helyét a Fiat igazgatótanácsában és a Ferrari elnöke marad, 2004-ben, Gianni Agnelli öccse, Umberto Agnelli halála után került a Fiat elnöki székébe. 2006-ig ő töltötte be a vezérigazgatói pozíciót is. Korábban a szintén FIAT-tulajdonban lévő Maserati elnök-vezérigazgatója és az olasz iparkamara, a Confindustria elnöke volt.