Görögország májusban teljesíti pénzügyi kötelezettségeit

Vágólapra másolva!
A görög pénzügyminiszter szerint országa májusban minden körülmények között teljesíti pénzügyi kötelezettségeit: vagy a nemzetközi piacokon történő hitelfelvétellel, vagy az EU/IMF-hitel segítségével.
Vágólapra másolva!

Jeórjiosz Papakonsztantinu keddi sajtóértekezletén elmondta: a hitelfelvételi tárgyalások az EU-val és az IMF-fel legalább tíz napig eltarthatnak. Ennek keretében Athénnak körvonalaznia kell pénzügypolitikai lépéseit is a következő két évre.

Athén kedden kincstárjegy-kibocsátással újabb 1,95 milliárd eurót gyűjtött. A kibocsátást négyszeresen túljegyezték. Ezzel a májusra vonatkozó további görög hitelfelvételi igény 10 milliárd euró alá csökkent.

Az adósságtörlesztés szempontjából április a legnehezebb hónap Görögország számára, májusban valószínűleg némileg enyhül az adósságnyomás. Áprilisban az esedékes 12 milliárd eurót már sikerül újrafinanszírozni, májusban még 10 milliárd euró kellene.

Szerdán kezdi a tárgyalásokat Görögország az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy hitelezési terv kidolgozásáról - jelentette be az Európai Bizottság egyik szóvivője kedden Brüsszelben. A tárgyalások célja, hogy lehetővé tegye Athén gyors hitelhez jutását, ha erre szükség lesz, mert adósságszolgálatát piaci kölcsönökkel esetleg már nem tudja finanszírozni.

Az egyeztetéseken rögzítik azt is, hogy a nemzetközi szervezetek milyen konszolidációs lépéseket látnak szükségesnek Görögország részéről az elkövetkező két-három évben.