Portugáliát kóstolgatják a spekulánsok - lapszemle

Vágólapra másolva!
Már Portugália közelgő "görög típusú" válságára készülnek a spekulánsok; a vártnál nagyobb mértékben nőtt a Google profitja; a Wal-Mart üzletlánc az USA legnagyobb vállalata a Fortune szerint; az amerikai hatóságok is bekapcsolódnak a HP elleni korrupciós vizsgálataba; Moszkvában nyitott irodát a világ legnagyobb aukciósháza. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Elkezdtek rámozdulni a spekulánsok a súlyos pénzügyi válságban lévő Görögországhoz hasonló tüneteket mutató Portugáliára - írja a New York Times. A portugál kormánynak egyelőre nincs gondja az állampapír-értékesítéssel, de a lapnak nyilatkozó szakértők szerint az ország nagyon alacsony megtakarítási rátája előbb-utóbb finanszírozási gondokhoz vezet majd.

A várakozásoknál jobban, 37 százalékkal nőtt 2010 első negyedévében a Google profitja az előző év azonos időszakához képest - írja a BBC internetes oldala. A háromhavi nyereség 1,96 milliárd dollárt tett ki. A bevétel 23 százalékkal emelkedett, 6,78 milliárd dollárra. A Google-nek jelenleg 20 621 alkalmazottja van - derül ki a cég jelentéséből.

A Wal-Mart kiskereskedelmi lánc az Egyesült Államok legnagyobb cége a Fortune magazin 500-as listája szerint, melyet a CNN ismertet. A dobogóra két olajcég, az Exxon Mobil és a Chevron fért föl. A további sorrend: General Electric (több iparágban érdekelt), Bank of America, ConocoPhillips (olaj), AT&T (telekommunikáció), Ford (autógyártás), JP Morgan (bankszektor), Hewlett-Packard (számítástechnika).

Az amerikai hatóságok bekapcsolódnak a Hewlett-Packard elleni korrupciós vizsgálatba - adta hírül a Wall Street Journal. A német és orosz ügyészek azzal gyanúsítják a HP-t, hogy német leányvállalatán keresztül óriási kenőpénzt fizetett ki egy oroszországi megbízás elnyeréséért. Az USA-ban külön törvény foglalkozik a cégel külföldi vesztegetési ügyeivel.

Moszkvában nyitott irodát a világ legnagyobb aukciósháza, a Christie's - írja az RT orosz televízió internetes oldala. A Christie's tavaly 130 millió dollár értékben adott el műtárgyakat orosz gyűjtőknek.