Csalással vádolják az egyik New York-i bankóriást

Vágólapra másolva!
Csalással vádolta meg a Goldman Sachs amerikai nagybankot az ország szakhatósága. A vád a válság kitörésének okozójául szolgáló, másodrendű jelzálogpiacon értékesített értékpapírok körüli hamis adatszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A SEC (Securities and Exchange Commission) szerint a Paulson & Co befektetési alap a Goldmannal közösen 1 milliárd dolláros veszteséget okoztak ügyfeleiknek. A két intézmény olyan fedezett adósleveleket értékesítettek, aminek az értékét hamisan jövedelmezőnek állították be, miközben estek az értékeik. A vád szerint Fabrice Tourre, a Goldman elnöke személyesen is felelős.

Ugyanakkor a befektetési alap vezetőjét, John Paulsont nem vádolták meg. A Reuters az egyik érintettet sem tudta elérni.

A SEC szerint a Goldman nem tájékoztatta ügyfeleit megfelelően arról, hogy a termék, amely a másodlagos jelzálogpiac értékpapírjainak teljesítményétől függött, valójában milyen papírokat is tartalmazott. Arról sem tudtak az ügyfelek, hogy a Paulson alap választja ki a termékben szereplő portóliót. Ráadásként a Paulson maga is a termék árának zuhanására játszott.

A felügyelet hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a vállalatokat és a dolgozóikat felelős cselekvésre bírják. Ez egybevág a kormányzat törekvésével, hogy az állam nagyobb ellenőrzési jogokat kapjon a pénzügyi intézmények fölött.

"Ez hatalmas" - reagált a hírre Walter Todd, egy másik alap kezelője. Szerinte a bank hírnevét tönkre is teheti a vád. "Még mindig a sokk hatása alatt állok" - mondta.

A Goldman 12,1 százalékot bukott a részvényárfolyamaiból a pénteki kereskedés korai szakaszában.