Csökken a benzinfogyasztás, de éves szinten stagnálhat

Vágólapra másolva!
A GKI Energiakutató előrejelzése szerint 2010-ben összességében stagnáláshoz közeli lesz az üzemanyagok magyarországi fogyasztása, jóllehet az első negyedévben 12 százalékos csökkenést mértek.
Vágólapra másolva!

Az év egészét nézve a gázolaj iránt stagnáló vagy 2 százalék körül növekvő keresletet, míg a benzin esetében mintegy 2 százalékos visszaesést vár a GKI Energiakutató Kft.

Hegedűs Miklós, a cég ügyvezető igazgatója azt mondta, a fogyasztás sok tényezőtől függ, de ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy beindul-e a második félévben a gazdasági növekedés. Ha a várakozásoknak megfelelően igen, akkor az növeli az üzemanyagok iránti keresletet is.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint az idei év első negyedében 12 százalékkal csökkent Magyarországon az üzemanyag-fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés leginkább a 98-as benzint érintette, amelyből 42,3 százalékkal fogyott kevesebb, míg a 95-ös benzinnél 14 százalékos, a gázolajnál 9,1 százalékos volt a visszaesés. A fogyasztás a korábbi években sem növekedéskor, sem visszaeséskor nem változott ekkora mértékben. (Az adatok a kutak mintegy 85 százalékának az eladásait tartalmazzák.)

Feltehetően a növekvő munkanélküliség, a lakossági jövedelmek és a nemzetközi szállítmányozás visszaesése, valamint a jövedéki adó és az áfa emelésének drágító hatása mérsékelte a keresletet. Hegedűs Miklós ugyanakkor megjegyezte, február-márciusban az elhúzódó tél is visszafoghatta a lakossági kereslet.