A HP irodáiban kutat az orosz hatóság - lapszemle

Vágólapra másolva!
Korrupciós vádak alapján vizsgálódnak a HP oroszországi részlegénél; Jean-Claude Juncker szerint intézményesíteni kellene az esetleges későbbi uniós országmentő csomagokat; új vállalattal lábalna ki a csőből a Lehman Brothers; a világ legnagyobb bankjai támadják a banki tőkekövetelmények szigorításának terveit; 70 millió dolláros bónuszra számíthat a második leggazdagabb orosz.
Vágólapra másolva!

Német kérésre szerda este megszállták az orosz hatóságok a Hewlett-Packard moszkvai irodáit. Berlini gyanú szerint a számítástechnikai eszközöket gyártó cég német leányvállalatán keresztül évekkel ezelőtt 8 millió dolláros kenőpénzt fizetett egy oroszországi megrendelés elnyerése érdekében - írja a Wall Street Journal. A megrendelő az orosz legfőbb ügyészség hivatala volt.

Az Európai Uniónak ki kellene dolgoznia egy segélymechanizmust a pénzügyi problémákkal küzdő tagországok kisegítésére - mondta az Expansión nevű spanyol lapban Jean-Claude Juncker, az uniós pénzügyminiszterek csoportjának elnöke. Juncker a görög példára hivatkozott, mondván, az EU kénytelen volt egyszerűen hiteleket nyújtani egy kidolgozott mentőcsomag helyett.

Kilábalna a csődből a Lehman Brothers - derül ki a bankház szerdán, az illetékes New York-i csődbírósághoz benyújtott éves beszámolójából. A Reuters által ismertetett dokumentum tanúsága szerint a 2008. szeptemberében a történelem legnagyobb bankcsődjét produkáló Lehman egy újonnan alapítandó vállalat révén vinné tovább hosszú távú befektetéseit.

Háttérbeszélgetéseken fúrják a legnagyobb amerikai bankok a tavaly áprilisban, Bázelban a G20 (a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő szervezet) által a bankok tőkekövetelményeinek szigorítására felállított bizottság terveitt - derül ki a Bloomberg cikkéből. A pénzintézetek szerint a készülő szabályok milliárdos bevételkiesést okoznának.

Hetvenmillió dolláros bónuszt vehet fel Oleg Gyeripaszka orosz üzletember a Ruszal alumíniumipari vállalat Hong Kong-i tőzsdei bevezetésének levezényléséért - írja az Independent. Oroszország második leggazdagabb emberének éves alapfizetése 10 millió dollár a Ruszalnál, a bónuszt pedig annak ellenére kapja meg, hogy a cég részvényei most kevesebbet érnek, mint a bevezetéskor.