MNB: Jöhet a forinthitelek kora

Vágólapra másolva!
A pénzügyi stabilitási kockázatok mérséklődtek az elmúlt időszakban, de az eladósodottság miatt továbbra is vannak kockázatok - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből, amely szerint az alacsonyxabb kamatkörnyezet miatt a forinthitelek térnyerése várható. A jegybanki jelentés szerint a bankok a jövedelmezőségük fenntartása érdekében csak lassan csökkentik a lakossági hitelkamatokat.
Vágólapra másolva!

Magyarország külső egyensúlya nagymértékben javult, a nettó külső adósság mérséklődött 2009-ben az elmúlt évek jelentős költségvetési kiigazítása és a magánszektor nettó finanszírozási képességének emelkedése következtében.

A magas külső és államadósság-állomány, a bankrendszer magas hitel-betét aránya, valamint a háztartások jelentős devizahitel-állománya azonban továbbra is sérülékennyé teszi hazánkat a külső sokkokkal szemben. Emellett a gazdasági visszaesés hatására az ország és az állam magas eladósodottsága csak lassan mérséklődik - derül ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett jelentéséből. Mivel az eladósodottság csak lassan mérséklődik és a finanszírozási kockázatok is csak fokozatosan csökkenhetnek, ezért kiemelten fontos a fegyelmezett költségvetési politika fenntartása.

Jönnek a forinthitelek

A háztartási hitelek volumene 1,2 százalékkal csökkent 2009-ben, a lakossági hitelezés fellendülése a munkaerőpiac folyamatok javulásával, 2011-től várható. A lakossági hitelek körében kiemelkedő súlyú jelzáloghiteleknél továbbra is a devizahitel a meghatározó hiteltípus, ugyanakkor a a kamatcsökkentések miatt a korábbiaknál jóval olcsóbb forinthitelek térnyerésére lehet számítani az új kihelyezéseknél - derül ki a jegybanki jelentésből. A meglévő hitelek esetében azonban a devizahitelek arányának csökkenése sokkal lassabb lehet, mert a fennálló devizahitelek és az újonnan folyósított forinthitelek kamatai közötti különbség továbbra is magas, miközben a szerződések lejáratáig hátralévő futamidő átlagosan 13 év.

A bankrendszer 2009. évi adózás előtti eredménye 306 milliárd forint volt, ami éves szinten 5 százalékos többletet jelent, ami meghaladja az MNB várakozásait. A kedvező eredmény döntően a pénzügyi műveletekből származó kiugró eredmény magyarázza. A jövedelmezőség bankrendszeren belüli eloszlása egyenlőtlen volt; növekedett az alacsonyabb jövedelmezőségű bankok részaránya. A pénzügyi műveletek jelentős eredménye egyszeri tényező, így 2010-ben a várható hitelezési veszteségek eredményrontó hatását a bankok érdemben csak a hitelezés növelésével, valamint a kamatmarzs (a hitelkamat és a betéti kamat közötti különbség) szélesítésével lesznek képesek ellensúlyozni. Utóbbi már látszik is az adatokon, az alacsonyabb kamatszint ellenére a meglévő lakossági ügyfelek hitelkamatait magasan tartják a bankok. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a bankok jövedelmezőségük fenntartása érdekében csak fokozatosan és csak részben mérséklik a lakossági hitelkamatokat.