A bankválság felelőseit keresik Izlandon és az USA-ban

Vágólapra másolva!
Parlamenti bizottságok vizsgálták a bankválság felelőseit, Görögország a mentőcsomag ellenére sem lélegezhet fel, kis inflációnak is örülnek Japánban - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közös mentőcsomagja ellenére nem lesz egyszerű az áprilisi és májusi kötvénykibocsátás Görögországban. A Wall Street Journal szerint az alapkezelők ugyan már ismerik a görög mentés részleteit, de az alapkérdésre még mindig nincs válasz: hogyan valósítják meg a megszorításokat, amelyekkel lefaragják a költségvetés hiányát. Kedden 1,2 milliárd eurónyi állampapírt bocsát ki a görög állam, ez lesz a legújabb tesztje a piaci bizalomnak.

Egy hivatalos parlamenti vizsgálóbizottság különös gondatlansággal vádolja az izlandi kormányt a 2008-ban kitört bankválság miatt. Az "igazságfeltáró bizottság" 2000 oldalas riportja szerint lehetséges, hogy a bankok részvényárfolyamai manipuláltak, az eszközök pedig elnagyoltak voltak - írja a Financial Times. A bankokra nagy arányban támaszkodó izlandi gazdaság a válság kitörése után közel volt az összeomláshoz.

Az Egyesült Államokban is vizsgálódik egy bizottság a bankválság kapcsán. A szenátus biztosai szerint a Washington Mutual kockázatos üzletekbe ment bele, de közben nagy sikerdíjakat fizettek ki maguknak a vezető beosztásúak. Az e-mailek és belső dokumentumok alapján megállapították, hogy a vezetők tisztában voltak a bank problémáival, mégis folytatták a nem megfelelő fedezetű termékek értékesítését a piacon - írja a New York Times.

Az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner szerint meghatározó pillanatban van az Egyesült Államok, már ami a pénzügyi reformot illeti - írja a Reuters. A politikus szerint a törvényhozóknak szigorítani kellene a banki szabályokon, hogy megelőzhessenek egy újabb válságot. "A krízis valódi ára az állások millióinak, milliárdnyi megtakarításoknak és üzletek ezreinek elvesztése" - mondta, hozzátéve, hogy a "következő generációknak nem kelljen ekkora árat fizetnie."

A Bank of Japan emelte az inflációs előrejelzését a következő évre a nagykereskedelmi árak csökkenési ütemének szűkülése miatt. Az elemzők azonban figyelmeztetnek, hogy az ártalmas defláció (árszínvonal-csökkenés) veszélye még nem szűnt meg, első sorban a hazai kereslet gyengesége miatt - írja a Reuters.