Telekonferencián kaptak rekordcsomagot a görögök

Vágólapra másolva!
Rendkívüli telefonos konferencián döntöttek az eurózóna vezetői arról, hogy Görögország 30 milliárd eurót kaphat, ha kéri. Amennyiben ehhez hozzájön az IMF 10-15 milliárdja, az a valaha volt legnagyobb multilaterális országmentő csomagot jelenti majd.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna pénzügyminiszterei telekonferencián határoztak arról, hogy amennyiben Görögország kéri, úgy 30 milliárd eurós segélycsomaggal állnak Athén rendelkezésére. Az összeghez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 15 milliárd eurós csomagja is csatlakozik szükség esetén - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből.

A görögöknek nagyjából évi 5 százalékos kamatot kellene fizetniük a kölcsön után, amit három év alatt kellene visszafizetniük. A kamatráta az IMF által jellemzően alkalmazott szint fölött van, de alacsonyabb annál, amennyit a piacon kérnek el jelenleg a görög államadósság finanszírozásához (a kétéves görög kötvények hozama 7,4 százalék).

A BBC tudósítása szerint George Papandreu görög miniszterelnök azt mondta: "a döntéssel egyértelművé vált, hogy senki nem játszhat a közös pénzzel". A brit hírügynökség szerint az IMF pénzével együtt ez az országnak valaha adott legnagyobb pénzügyi segítség.

A Bloomberg cikke szerint az eurónak jót tett a görög megállapodás bejelentése. Hétfőn reggel Tokióban több mint 1 százalékkal erősebb volt a közös uniós pénz árfolyama a dollárral szemben, mint pénteken, és szinte minden vezető devizával szemben erősödött a pénz.

Az euró az idén csaknem 5 százalékot gyengült eddig a dollárral szemben, nagy részben a görög válság miatti bizonytalanságból adódóan.