Bocsánatot kért a bankvezér, újabb csaló kerül börtönbe - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a Citiroup elnöke, amiért nem készült fel időben a válságra. Bernanke szerint határozott fellépésre van szükség a válságból való kilábaláshoz. A Fed elnöke szerint a központi bank is hozzájárult a krízis kialakulásához. Újabb milliárdos károkat okozó amerikai csaló került börtönbe. Petters 50 éves börtönbüntetést kapott. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Közel három évvel a Citigroup megingása után két volt vezető sajnálatát fejezte ki egy a válságról szóló szövetségi vizsgálaton. Charles Prince, a bank volt elnök-vezérigazgatója elnézést kért a többmilliárdos veszteségért, ami a vállalatot majdnem a csődbe sodorta. Prince hosszas mea culpával kezdte felszólalását: Engedjék meg, hogy egy bocsánatkéréssel kezdjem - mondta a bizottságnak. Sajnálom, hogy a gazdasági válság ilyen mélyen megrendítette az országot. Nagyon sajnálom, hogy amerikaiak milliói veszítették el otthonukat. És sajnálom, hogy a menedzsment - élükön velem - nem látta, hogy a piac össze fog omlani - tette hozzá.

Ben Bernanke szerint a központi banknak szerepe volt a válság kialakulásában és határozottan kell fellépni a gazdaság fellendülése érdekében. A Fed-elnök kijelentette: a törvényhozóknak erőteljesen, kreatívan, és határozottan kell dönteniük a kialakult helyzetben.

Madoff után újabb csaló került börtönbe Amerikában. Tom Petters 52 éves üzletembert tegnap 50 év börtönre ítélték. A 3,65 milliárd dolláros csalássorozat az egyik legnagyobb Ponzi-séma Amerikában, az összeg azonban meg sem közelíti a Bernard Madoff által okozott 65 milliárd dolláros kárt. (Madoff jelenleg 150 éves börtönbüntetését tölti.)