Tovább szünetel a brit bankóprés

Vágólapra másolva!
A jelenlegi történelmi mélyponton, a tizennegyedik hónapja érvényben lévő fél százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki ülésén a brit jegybank, amely nem indította újra a "bankóprést", vagyis a februárban felfüggesztett gazdaságélénkítő célú pénzinjekciót sem. Mindkét döntés megfelelt az elemzői várakozásnak.
Vágólapra másolva!

A Bank of England (BoE) - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja - tavaly március óta tartja fél százalékon a kamatszintet. Az akkor végrehajtott fél százalékpontos csökkentés 2008 októbere óta a hatodik volt.

A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit központi alapkamat 4,5 százalékponttal csökkent a 2008 őszi legutóbbi csúcsszintről. A BoE kamatszintje tavaly januárban döntött mélységi rekordot. Az akkori csökkentéssel 1,50 százalék lett a kamatszint; az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.

A brit jegybank - alapítása óta ugyancsak első ízben - tavaly tavasszal kvantitatív enyhítésbe is kezdett a példátlanul enyhe kamatpolitika kiegészítéseként. Ennek végleges kerete - többszöri bővítés után - 200 milliárd font (60 ezer milliárd forint) volt, tehát ennyi pénzt kívántak a gazdaságba önteni. A BoE pénzügypolitikai tanácsa azonban a februári kamatdöntő ülésen úgy döntött, hogy a keretet egyelőre nem bővíti tovább, és e döntése mellett csütörtöki kamatdöntő értekezletén is kitartott. Ez azt jelenti, hogy leállt a jegybanki likviditásinjekció, mivel a 200 milliárd fontos keret már kimerült.

A kvantitatív enyhítés módszeréhez folyamodó jegybankok "új pénzt" teremtenek - jóllehet ez fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárolnak elsősorban államkötvényt. A Bank of England azonban a pótlólagos likviditásból juttatott közvetlenül a reálgazdaságba is, vállalati adósságpapírok vásárlása révén.

A jegybanki pótlikviditásnak, mint keresletnövelő tényezőnek a megjelenése az adósságpapír-piacon az árak emelkedését, és így a hozamok csökkenését eredményezi, ami szétterjed az adósságpiac egészén. Az általánosan alacsonyabbá váló hozamok csökkentik az üzleti szféra és a háztartások hitelköltségeit, vagyis több elkölthető forrás marad a magánfogyasztásra és üzleti beruházásokra, s ideális esetben ennek gazdaságélénkítő hatása lehet. A jelek szerint ez a hatás már mutatkozik is.