A forintot is elérte az újabb görög válság

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

268 forint fölé került az euró jegyzése a görög válság újabb mélyülésének hírére, majd némileg visszaerősödött.

A görög állampapírokat az elmúlt a hetek csökkenése után ismét rekord magas szinten árazták a piacok, ami megrengette a pénzpiacokat. Görögországban nagy mennyiségű tőkét vittek ki a bankrendszerből, ami azt is jelenti, hogy a gazdaság növekedése hosszabb időre zátonyra futhat.

Eddig csak az államadósság finanszírozása volt veszélyeztetett, de erre elvileg megoldást nyújthat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió közös segélyalapja. Ez azonban csak akkor számíthat, ha Görögország az államcsőd szélére kerülne.

A bankokból kivitt 10 milliárd euró, ami a betétállomány 4,5 százaléka azt vonja maga után, hogy a pénzintézeteknek forrásokat kell szerezniük valahonnan, ha tovább akarnak hitelezni. Erre azonban a piacon egyre kisebb esélyük van, ezért az IMF segítsége kellhet a bankok feltőkésítéséhez.

Mivel a görög pénzügyi megingás kihathat a bolgár és román gazdaságra, ezért az ott nagy arányban jelen levő osztrák bankokon keresztül újabb világgazdasági megingást idézhet elő. A fejlődő piacok nagy kockázatot látó befektetők ezt jelezték, például a forint árfolyamának alakulásában.

Az eurót 267,60, a dollárt 200,42, a svájci frankot 186,65 forintért adták este 6 óra előtt.