FAZ: Nem világos a magyar gazdasági fordulat

Vágólapra másolva!
Fordulat előtt címmel kommentárban foglalkozott a magyar gazdaság helyzetével gazdasági rovatának első oldalán szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
Vágólapra másolva!

A szerző, Michaela Seiser szerint Magyarország politikai fordulat előtt áll. A küszöbönálló választások eredményeként nagy valószínűséggel az ellenzéki jobboldali konzervatív Fidesz veszi át a kormányrudat. A konzervatív napilap úgy értékelte, hogy Magyarország két választási ciklus alatt gazdasági téren sok lehetőséget eljátszott. A kommunizmus összeomlása után az ország a piacgazdasági reformok terén élenjáró országnak számított, ez a "csillogás" azonban mára erősen megkopott.

Politikusainak az a hajlama, hogy a választók szavazatait drága ígéretekkel szerezzék meg, súlyos következményekhez vezetett. Ehhez - mint írta - hozzájön még az, hogy a magyar társadalom ellenséges ideológiai táborokra szakadt. A bal- és jobboldal közötti árkok sokkal mélyebbek, mint Németországban, és ez megnehezíti az együttműködést - írta a tudósító, aki szerint az egykori mintagyerekből ezért is lett betegeskedő felnőtt.

Az említettekből fakadóan is nagy az elégedetlenség és a reménytelenség - fogalmazott a szerző, aki szerint még egy generációra van szükség ahhoz, hogy Magyarország elérje a nyugat-európai jólét szintjét. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az egy főre jutó gazdasági teljesítmény nem éri el az európai uniós átlag kétharmadát.

Michaela Seiser szerint Magyarország az új uniós tagállamok között különleges esetnek számít. 2008 őszén az ország az államcsőd szélén állt, és a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Unió milliárdos hiteleivel kellett megmenteni. Időközben azonban stabilizálódott a helyzet. Bajnai miniszterelnök - külföldi közgazdászok helyeslése közepette - a költségvetés szanálása érdekében megnyirbálta a szociális ellátásokat. Az előző kormány által elindított konszolidációs irányvonalat tovább erősítették, és ez ahhoz vezetett, hogy Magyarország 2009-ben új adósságok terén - amelyek a bruttó nemzeti termék 3,9 százalékát tették ki - jobban állt a legtöbb európai uniós tagállamnál.

Ennek azonban nagy ára van - írta a szerző, utalva arra: az országban különösen erős a recesszió és nőnek a szociális feszültségek. A gazdasági teljesítmény több mint 6 százalékos visszaesése után ebben az évben a bruttó nemzeti termék stagnálása várható. Növekedéssel először csak 2011-ben lehet számolni. A megtett intézkedésekkel ugyanakkor sikerült visszanyerni az ország számára oly fontos befektetők bizalmát - tette hozzá a cikkíró.

Bajnai válságkezelése figyelemreméltó, és azt - mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung írta - folytatni kellene. A gazdasági teljesítmény négyötödét kitevő államadósság miatt ugyanis további elvonásokra van szükség - vélekedett Michaela Seiser, aki szerint egyelőre nem világos, hogy az új kormány kitart-e az államháztartás szanálásának irányvonala kellett. A következő miniszterelnök, Orbán Viktor tervei viszonylag homályosak és nem tekinthetők feltétlenül liberálisnak, amint azt a magyar áruk védelmére tervezett piacvédő intézkedések melletti kiállás is mutatja.

A lap újságírója ugyanakkor Orbán Viktor tervei közül kiemelte, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet kíván teremtetni, csökkenteni kívánja a magas járulékterheket, vissza akarja szorítani a feketemunkát és a "népi sportként" űzött adócsalást.

Egyelőre nem világos, hogy a jobbratolódás gazdasági fordulatot is hoz majd - írta a szerző. Michaela Seiser szerint a magyarok számára mindenesetre kívánatos lenne, hogy az előző kormány józan, nem a választók megvesztegetésére irányuló munkáját folytassák. Ez ugyanis helyreállította a bizalmat az országnak a válsággal szembeni állóképessége iránt és ezáltal a lakosság javát szolgálta - hangsúlyozta kommentárjában a német konzervatív napilap.