Rövid ideig tartott a forint lendülete

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Délelőtt lendületet vett a forint és 265,4-es szintről 264,2-ig erősödött, de hamar kifulladt az erősödés. Délután lassan visszatért középre és 265-ön fejezte be a napot.

A bizakodó európai tőzsdei hangulatot a kínai ipari termelés növekedését tükröző adatok, valamint a japán jegybank negyedéves gazdasági állapot felmérése, az úgynevezett Tankan-jelentés alapozta meg és számos európai ország várakozásokat meghaladó termelőipari beszerzési indexe teljesítette ki.

A svájci márciusi gazdasági index, a PMI 2006 novembere óta, az olasz pedig 2007 júniusa óta a legmagasabb értékre emelkedett, a német 2000 áprilisa óta a legnagyobb mértékű növekedést érte el, az euróövezeti PMI pedig 40 havi csúcsra emelkedett. Növekedést mutatott a lengyel, a cseh és a török index is. A lengyel PMI 25 havi csúcsot mutatott, bár elmaradt az elemzői várakozásoktól, a cseh PMI pedig két éves csúcsot ért el. A magyar mutató csökkent ugyan, de 50 pont felett áll, már sorban egymás után a harmadik alkalommal, azaz a termelés bővülését tükrözi.

A térségbeli devizák árfolyamának erősödését támogatja az is, hogy gyakorlatilag elhárult a görög adósságtörlesztési kétségek euróra gyakorolt nyomása, a befektetők bizalma az eurózónával kapcsolatban helyre ugyan nem állt, de kételyeik enyhültek.

A forint befektetői megítélését nagyban javítja az Euromoney szerdán nyilvánosságra hozott új országkockázati rangsora is, amelyben Magyarország a tavaly márciusi 54. és a szeptemberi 64. hely után most a 46-ra került. Ugyanakkor a súlyos államháztartási és adóssággondokkal küszködő fejlett ipari gazdaságok - köztük az Egyesült Államok és Görögország - lejjebb csúsztak.

Az eurót 265,01, a dollárt 196,06, a svájci frankot 187,15 forintért adták délután 5 óra előtt.