Szigorítanának a német adóamnesztián

Vágólapra másolva!
A legutóbbi adócsalási botrány után az adócsalók szigorúbb megbüntetését tervezi a német kormány.
Vágólapra másolva!

A Financial Times Deutschland szerdai értesülése szerint a liberálisokkal közösen kormányzó konzervatívok olyan törvénymódosítást készítenek elő, amely lehetővé teszi, hogy az adócsalók akkor se mentesüljenek a büntetés alól, ha az elkövetett vétséget maguk jelentik be a hatóságoknak, és készek utólag befizetni az adóhátralékot.

A hatályos jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy az adócsalást elkövetőket ne érje büntetés, ha "önfeljelentést" tesznek, még mielőtt vétségükre fény derül. A Bloomberg hozzáteszi, hogy ezt több cég rendszeresen alkalmazza kiadásai csökkentésére.

A kereszténydemokrata kormány szóvivője szerint a párt kevesebb időt adna a bejelentőknek, növelnék az utólagos bejelentés költségeit, hogy kevésbé érje meg ez a stratégia. A konzervatív partner javaslatát még a liberális koalíciós partnernek is el kell fogadnia.

Korábban a német kormány megvásárolt egy olyan adatbázist kalózoktól, amely az adócsalók adatait tartalmazta. A hír elterjedése után ezerszám éltek adózók az utólagos adófizetés eszközével.