Mégse ér véget a hazai, filmes aranykor

Vágólapra másolva!
Egy tavaly év végi szabályváltozás miatt úgy tűnt, hogy megszűnhet a filmes aranykort elhozó adókedvezmény, végül azonban megmarad a segítség - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Megmarad a filmes adókedvezmény igénybevételének lehetősége idén, pedig egy decemberi szabálymódosítás miatt úgy tűnt, hogy vége a filmes aranykornak. Akkor ugyanis megváltozott az adókedvezményre jogosultak köre, mivel csak azok élhettek volna ezzel az idén, akik úgy támogatnak egy produkciót, hogy a film anélkül is nyereséges. Ezzel tehát csak eleve nyereséges filmeket lehetett volna kedvezményesen támogatni, ami a legtöbb film esetében a segítség végét jelentette volna.

A kedvezmény lényege, hogy a támogató társaságok nem csak az adójukat csökkenthetik a támogatásul adott összeggel, hanem az adóalapot is. Ez a lap szerint annyira kedvező, hogy még a mecénás cégnek is hozhat nyereséget, ezt a törvény az adott évi társasági adó mértékében, azaz 19 százalékban maximalizálja. A társasági adóról szóló törvény tavaly év végi módosítása ezt a lehetőséget vonta volna el több filmes támogatótól.

A kedvezménnyel persze vissza is lehetett volna élni, hiszen sok pénz adózatlanul lehetett volna külföldre vinni, ezért bekerült egy passzus, miszerint a támogatásban részesülőnek nyilatkoznia kell, ami nélkül nem csökkenthető az adóalap.

A Világgazdaság kimutatása szerint míg 2004-ben még csak 86 magyarországi film készült 6,5 milliárd forint értékben, addig a támogatott iparágban készülő produkciók száma 2009-re már közel 500 darabra növekedett, amelyek értéke csak novemberig 44,7 milliárdot ért el.