Vágólapra másolva!
Növekedést vár idén a Kopint-Tárki vezérigazgatója, s emellett 2014-15-ös euróbevezetést valószínűsít. A költségvetés viszont nem fenntartható szerinte az állami elosztórendszerek reformja nélkül.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság ebben az évben 0,5 százalékkal, optimális esetben egy százalékkal növekedhet, 4,2 százalékos infláció mellett - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a Gazdasági és Szociális Tanács hétfői ülésén tartott előadásában.

A Pénzügyminisztérium 0,3 százalékos visszaesést valószínűsít idén a legutóbbi jelentése szerint. Korábban folyamatosan javították az adatot, hiszen 0,9 és 0,6 százalékos becslés is volt.

Magyarország 2014-2015-ben léphet be az euró övezetbe, 270-280 forintos árfolyam mellett - jelezte. A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az inflációs kritérium teljesíthető, feltéve, ha megszűnik a gazdaságra nehezedő fiskális nyomás, ami az elmúlt években az áfa- és jövedéki adó emelések miatt jelentkezett.

"A nagy állami elosztó rendszerek reformja nélkül a költségvetés problémái fenntartható módon, hosszabb távon nem oldhatók meg" - fogalmazta meg a következő kormány legfontosabb teendőjét a kutatóintézet vezérigazgatója.

A GSZT hétfői ülésén elfogadott fejlesztéspolitikai határozat elengedhetetlennek tartja a fejlesztéspolitika céljainak, intézményrendszerének széles körű, társadalmi párbeszéd alapján történő felülvizsgálatát.

Parragh László, a GSZT soros elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy az uniós forrásból megvalósított fejlesztések fenntarthatók legyenek.

A GSZT fejlesztéspolitikai határozata szerint bár tervszerűbbé, ütemesebbé, egyszerűbbé vált az európai uniós felzárkóztatási források felhasználása a 2004-2006-os időszakhoz képest, a fejlesztéspolitikai célok nem eléggé egyértelműek. A fejlesztéspolitikai intézményrendszer működését nem a forrásfelhasználás eredményessége, hanem a támogatások szabályszerűsége, a határidőre történő elköltése vezényli.

A GSZT megállapította, hogy a fejlesztéspolitika nem ágyazódik be megfelelőképpen az ágazati szakpolitikák rendszerébe, a pályázati kiírások nem mindig érvényesítik a szektorsemlegesség követelményét, továbbá a forrásfelhasználás adminisztrálása és az elszámolás még mindig túlságosan hosszadalmas, bonyolult, költséges.

Az elfogadott dokumentumban a tanács hangsúlyozza: fontos, hogy a fejlesztéspolitikában fokozottabban érvényesüljön a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, a támogatások odaítélésekor erősödjön a decentralizáció.

A határozatba bekerült a humánerőforrás fejlesztésének fontossága is. A tanács továbbá elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány kizárólag olyan támogatásokat nyújtson, amelyek tekintettel vannak a környezetvédelemre, a környezeti fenntarthatóságra.

Herczog Mária, a GSZT állandó bizottságának elnöke a határozat elfogadása előtti vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy akár humánfejlesztésre, akár közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítják a forrásokat, tekintettel kell lenni a hatékonyságra, a minőségre.