Strauss-Kahn: Magyarország jó úton jár

Vágólapra másolva!
Magyarország jó úton van - vélekedett a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezetője egy osztrák lap hétfői számában közölt interjúban. A szakember a régió számára új növekedési modellt tart szükségesnek.
Vágólapra másolva!

"Nem mondanám, hogy ma minden rendben van ott, de az ország a helyes úton van" - mondta Magyarországról Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója a Der Standard osztrák lapnak adott interjúban. Strauss-Kahn arról beszélt, hogy milyen szerepet játszott az IMF a térség stabilizálásában

Magyarországon egy átfogó kormányprogramot támogatott az IMF, Lengyelország pedig igénybe vette az új eszközt, az úgynevezett rugalmas hitelkeretet, és ez megnyugtatta a piacokat. Más országokban, például Lettországban, Romániában, Szerbiában, Fehéroroszországban és Ukrajnában nehezebb a helyzet - idézte fel a vezérigazgató.

A pénzügyi és gazdasági válság egyik tanulsága Strauss-Kahn szerint, hogy a növekedési modellek nem lehetnek ugyanolyanok, mint előtte voltak. Közép-Európa egyik sajátossága, hogy hatalmas tőke áramlott be a térségbe, és hogy ez a folyamat egyik napról a másikra megszakadt. "Új modellt kell tehát találni, amely több hangsúlyt fektet a belső fejlődésre, nem csak a külfölditőke-beáramlásra alapoz" - vélte.