Alig emelkedtek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Havi szinten 0,1, éves összehasonlításban pedig 3,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak Magyarországon - jelenttte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009 szeptemberében az előző havihoz viszonyítva nem változtak, az egy évvel korábbival összehasonlítva viszont 1,2 százalékkal mérséklődtek - közölte a KSH. Az ipari exportértékesítés árai augusztushoz képest 0,1, 2008 azonos időszakához mérve pedig 6,5 százalékkal voltak magasabbak.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,1, egy év alatt 3,4 százalékkal nőttek - az elemzői várakozások 3,6 százalékos bővülésről szóltak.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva - az elmúlt két hónapban mért csekély mértékű csökkenést követően - szeptemberben nem változtak. Legnagyobb mértékben a villamos berendezések, illetve a vegyi anyagok, termékek (2 és 1,8 százalék) gyártása, valamint a kohászat, fémfeldolgozás (1,5 százalék) árai emelkedtek, a fa-, papír- és nyomdaipari árak nem változtak. A kőolaj-feldolgozásban 1,3, az élelmiszeriparban 0,6, a textiliparban 0,4, a gép, gépi berendezés gyártásában 0,3, az egyéb feldolgozóipar és javításban 0,2 százalékkal mérséklődtek az árak.

Éves összehasonlításban a legnagyobb mértékben a járműgyártás (6,2 százalék), a villamos berendezések gyártása (4,7 százalék), valamint az egyéb feldolgozóipar és javítás (4,0 százalék) ágazatokban emelkedtek az árak. A 2008 szeptemberihez képest viszont 16,7 százalékos árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 2,3 százalékkal estek vissza az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,7, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 7,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A belföldi értékesítésben az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,3 százalékos árcsökkenés mutatkozott, a beruházási javaknál pedig 0,7 százalékkal emelkedtek az árak. Éves szinten a beruházási javak gyártásánál 3,3, a fogyasztási cikkek esetében pedig 0,9 százalékos növekedés, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,6 százalékos csökkenés mutatkozott.