Elfogadták az átláthatósági csomagot

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Önkormányzat csütörtöki ülésén - második olvasatban - elfogadta Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt javaslatát a fővárosi cégek átláthatóságát növelő intézkedésekről; az indítványt 32 igen egy tartózkodás mellett szavazták meg és 34-en nem szavaztak. Horváth Csaba közleménye szerint a Fidesz elvesztette a fővárosiak bizalmát azzal, hogy nem szavazták meg az intézkedést.
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba szerint a BKV szerződései kapcsán megrendült a bizalom a budapestiekben a fővárosi cégek iránt. A bizalom helyreállítása a teljes átláthatóság biztosítása útján érhető el - fogalmazott a főpolgármester-helyettes. A kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cégek ellenőrzési rendszere "megerősítésre szorul", ami a belső ellenőrzés hatékonyságának növelésével, valamint a külső ellenőrző szervek szakmai kompetenciájának növelésével valósulhat meg. A fővárosiak által fizetett szolgáltatási díjakból működnek a fővárosi társaságok, ezért jogos a budapestiek igénye, hogy nyilvánossá tegyék, mire és milyen módon költik el a cégek a közpénzeket.

Horváth szerint a javaslat célja, hogy váljanak egyértelművé a fővárosi cégeknél az ügydöntő szervek viszonyrendszerei, és a felelősségi és ellenőrzési jogkörök. Cél az is, hogy határozzák meg azokat a stratégiai kéréseket és értékhatárokat, amikor a vállalat csak a felügyelő és/vagy az ellenőrző szervek beleegyezésével köthet szerződést. A főpolgármester-helyettes javaslatában rögzíti a fővárosi cégeknél dolgozókra vonatkozó gazdasági összeférhetetlenségi szabályokat is.

Horváth javasolta, hogy a jövőben a társaságok igazgató tanácsainak megüresedő helyeire csak az adott vállalat tevékenységi körének megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkező személyeket lehessen kinevezni. A felügyelőbizottsági elnökökkel kapcsolatban azt javasolta, hogy a jövőben - az állami tulajdonú cégekhez hasonlóan - a fővárosi cégek fb-elnöki posztját elsősorban az Állami Számvevőszék által összeállított listán szereplő személyek tölthessék be.

Az előterjesztésben az is szerepelt, hogy a közgyűlés utasítja az egyszemélyes tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetőit, hogy az általuk megkötött adásvételi, vagyonhasznosítási, vagyon vagy vagyonértékű jog átadását célzó koncessziós, megbízási, vállalkozási, ügynöki és egyéb, gazdasági társaságokkal vagy egyéni vállalkozókkal 2003. január 1-jét követően megkötött, vagy korábban megkötött, de 2003. január 1-je után is hatályban lévő szerződések adatait a honlapjukon tegyék közzé.

Az indítványt végül Demszky Gábor főpolgármester módosító indítványával együtt fogadták el.