Tavalyhoz képest 6 százalékkal nőttek az ipari árak

Vágólapra másolva!
Júniushoz képest csökkentek, éves szinten azonban 6 százalékkal nőttek a magyar ipar termelői árai júliusban.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai júliusban havi szinten 1,3, éves összevetésben 0,4 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítés árai májushoz viszonyítva 1,6 százalékkal csökkentek, az előző év azonos időszakához képest 10,4 százalékkal nőttek. Ennek eredményeként az ipari termelői árak havi összevetésben 1,5 százalékkal csökkentek, egy év alatt 6 százalékkal emelkedtek.

Az előző év azonos időszakához képest - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a járműgyártás területén emelkedtek az árak, a KSH 5,6 százalékos drágulást mért a szektorban. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő
élelmiszeriparban 1,1 százalékos árnövekedés jelentkezett.

A kőolaj-feldolgozásban jelentős, több mint 17 százalékos árcsökkenés ment végbe. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban, valamint a textil- és bőriparban, előbbi ágazatban 2, utóbbiban 1,4 százalékkal estek vissza az árak az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 1,7 százalékkal kerültek lejjebb az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai viszont 2,6, a víztermelés, -kezelés, -ellátás árai a júniusival megegyező mértékben, 8,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.