Feldarabolják a bolgár energiaholdingot

Vágólapra másolva!
A bolgár kormány azt tervezi, hogy feldarabolja az állami energiacsoportot, amelyet az előző kormány hozott létre azért, hogy erősítse az ország pozícióját az európai energiapiacon. "Teljesen fölösleges a Bolgár Energia Holding... Egy-két hét múlva feldaraboljuk" - mondta pénteken Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Az előző, szocialisták vezette kormány tavaly szeptemberben 4 milliárd eurós holdingba egyesítette az ország legnagyobb energiaipari cégeit.

A július 27-én hivatalba lépett új kormány pénzügyminisztere korábban még azt mondta, hogy a holding kisebbségi részét be lehetne vezetni a szófiai értéktőzsdén, miután javulnak a piaci feltételek.

Boriszov azonban pénteken értelmetlennek mondta a vállalat szerkezetét, és a cég vezetőit hibáztatta azért, hogy a hitelezők lejárat előtt felmondták a BNP Paribas főszervezésében adott, 250 millió eurós kölcsönüket a belenei atomerőmű építésére. A hitelszerződés felmondása nyomán a feltételeket újra kell tárgyalni, vagy azonnal vissza kell fizetni a pénzt.

A miniszterelnök szerint a kormány még nem döntött, hogy idő előtt visszafizeti-e a hitelt, vagy újratárgyalással vállalja a kamatok emelését. A kölcsönt 2007-ben kapta Bulgária öt évre.

Bulgáriának évente várhatóan 20 millió levát (2,8 milliárd forint) kell kamatként fizetnie, ha úgy dönt, hogy újratárgyalja a hitelt.