Szeptembertől jön a távhőár-csökkenés

Vágólapra másolva!
Szeptember elsejétől Budapesten átlagosan 7,8-8,8 százalékkal csökken a lakossági fogyasztóknak a távhőszolgáltatás díja, a nem lakossági fogyasztóknál a csökkenés 7,2-8,7 százalék - derül ki a Főtáv Zrt. hirdetményéből.
Vágólapra másolva!

A társaság augusztus közepén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az energia beszerzési költségek mérséklődése miatt átlagosan 10,5 százalékkal csökkenti a lakossági fogyasztóknak a távhő díját, de az alapdíj változatlan marad. A hődíj csökkenésével a szolgáltatás díjában a távhő díjának aránya 70 százalékról 65 százalékra mérséklődik, az alapdíjé 30 százalékról 35 százalékra nő.

A korábbi tájékoztatás szerint a díjcsökkentés azt jelenti, hogy egy átlagos 52 négyzetméteres lakás esetében a fogyasztó éves szinten közel 24 ezer forinttal kevesebbet fizet a szolgáltatásért. Ebben az összegben már figyelembe vették, hogy a távhőszolgáltatás áfája augusztus elsejétől 18 százalékra csökkent. A távhőszolgáltatás áfája ugyan júliustól 25 százalékra emelkedett, de a Főtáv - a korábbi tájékoztatás szerint - "lenyelte" az egy havi áfa terhét egy egyszeri júliusi díjkedvezménnyel.