Az újbor fedezheti az idei szőlőt

Vágólapra másolva!
Idén nem a túltermelés, hanem a felvásárlók pénztelensége miatt várható feszültség a szőlőtermelésben. A kilónkénti felvásárlói ár a legkorábban érő fajtákra 65 forint körül van, amivel a termelők nincsenek ugyan megelégedve, de kevesebbet vártak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára azt mondta lapnak, hogy kevés a hír a szerződéses felvásárlásról ezért egyelőre nem tudni milyen árak várhatók. De kevesebben bíznak abban, hogy drágulna a szőlő - teszi hozzá. Egyrészt tavaly sokan bevásároltak az olcsó szőlőből, másrészt csökkent az értékesítés. A külpiacon - a jelentős túlkínálat miatt - a hazai bortermelők általában nem jeleskedtek.

A gazdasági válság nem kerülte el a hazai borfogyasztókat sem, ezért - bár erről friss adat nincs -, de a pincészetek csökkenő bevétellel számolhatnak. Az elmaradó pénz rontja a pincészetek likviditási helyzetét. Ezért egyre népszerűbb termék lesz az újbor, mint fogyasztási kategória. Hiszen a korai szüret után, leggyorsabban szeptember végén már piacra dobott első idei borok bevétele hamar, még a főszüret megkezdése előtt megérkezik, s ezt a pénzt már újra lehet forgatni a jelentősebb fajták felvásárlásakor.

Horváth Csaba szerint a közeljövőben a hazai szőlőtermelés fennmaradása is veszélybe kerülhet, ha nem sikerül új piacokat, fogyasztókat találni.