Vágólapra másolva!
A vártnál jobb lett a legfrissebb amerikai bizalmi index, és a részmutatók is kedvezően alakultak. A jelentés publikálása után hirtelen erőre kaptak a piacok, a forint is drágult, ám az emelkedés sehol nem volt tartós.
Vágólapra másolva!

Az amerikai fogyasztói bizalmi index augusztusban a 54,1 pontra emelkedett a júliusi 47,4 pontról, és meghaladta a 47,5 pontos piaci várakozást is.

A mutató 2008 szeptembere után kezdett drámai mértékben esni és idén február-márciusra elérte történelmi mélypontját 25 pont környékén. Viszont nem a mostani az idei csúcs, 2009 májusában már az augusztusi felett jártak az értékek és a júniusi újabb - kisebb - visszaesés után tapasztalhattunk eddig sorozatban kéthavi emelkedést.

A fogyasztói bizalmi index mindkét részmutatója növekedést mutatott. A várakozások 63,4-ről 73,5 pontra, a jelen helyzet megítélése 23,3-ról 24,9 pontra ugrottak fel. Az előbbi komponens 2007 decembere - a válság kialakulása (amiből akkor a fogyasztók számára még semmi nem látszott) óta - nem volt ilyen magas mint most. Így a fogyasztói optimizmus ugyan mindenképpen pozitívnak értelmezhető, de nem feltétlenül jelent (folytatódó) reálgazdasági felívelést a közeljövőben - értékelte a friss amerikai adatsort Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője, és hozzátette: csak remélni lehet, hogy az augusztusi fogyasztói bizalom emelkedésében az amerikai roncsprémiumon programon kívül más is szerepet játszott. A

A Conference Board által mért, most publikált fogyasztói bizalmi index adat ellentétben áll a Michigan Egyetem által mért, két hete napvilágot látott (előzetes) augusztusi fogyasztói bizalmi mutatóval, ami csökkenést mutatott. Összeségében tehát újabb pozitív - nem reálgazdasági - adat, melyből hosszabb távú, komoly következtetéseket nem érdemes levonni. Az adat hatására még tovább erősödhetnek a tőzsdék, ám nem kizárt, hogy így még nagyobb lesz az esetleges későbbi visszaesés - véli a Takarékbank elemzője.

A bizalmi index megjelenése után szinte az összes tőzsdeindex, így BUX is némi felpattanást mutatott, majd visszaadták az emelkedést. forintpiacra is hatással volt az adat, az euró jegyzése hirtelen 266,1 forintig esett, ám az erősödést nem volt tartós, a kurzus később visszatért a kereskedés döntő részében mért 267 forint körüli szintekre.