Nem költhetik a segélyt szeszre a monokiak

Vágólapra másolva!
Monok polgármestere bemutatta a szociális kártyát, melynek tulajdonosai csak meghatározott termékekre költhetik el szociális segélyüket.
Vágólapra másolva!

A szociális kártya képes felszámolni a szociális ellátórendszer anomáliáit" - jelentette ki Szepessy Zsolt, Monok polgármestere. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu vezetője szerint ugyanis a szociális kártya lehetővé teszi, hogy az adófizetők pénzét ellenőrzött keretek között költsék el a rászorulók - írja a Világgazdaság. A kártya egy elektronikus utalvány, amiről a szociális segélyt nem lehet bármire elkölteni. Így nem lehet cigarettát vagy alkoholt vásárolni belőle.

A közmunkához kötött segély ötletével ismertté vált polgármester javaslata szerint a kártyát elfogadó üzletek kizárólag olyan boltok lehetnek, amelyeket helyi kis- és középvállalkozók üzemeltetnek, így az összegek az adott településeken maradnának. Szepessy Zsolt szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és társadalmi igazságérzetet növelő hatása lehet, és alkalmazásával elkerülhetőek lennének a jövőben a visszaélések.

Szűcs Erika, a szociális és munkaügyi tárca vezetője kijelentette, hogy a szociális segélyek folyósítását közmunkához kötő monoki rendelet alkotmányos jogokat sért. Törvénysértőnek nevezte a rendeleteket a kisebbségi ombudsman is.