Oszkó: jó az új magánnyugdíj-szabályozás

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium jó kompromisszumot kötött a piaci szereplőkkel azzal, hogy a magánnyugdíjpénztárak a jövőben a növekedési portfolió vagyonának 35, míg a kiegyensúlyozott és a klasszikus portfoliók vagyonának 20, illetve 5 százalékát tarthatják nem forintban denominált eszközökben, vagyis külföldi részvényekben és állampapírokban - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, szerdán az MTI megkeresésére.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség szerint a pénztári devizabefektetések korlátozása visszalépést jelent.

Az új szabályozás olyan irányú befektetésekre orientálja a nyugdíjpénztárakat, amelyek a devizakockázatok kiszűrését biztosíthatják a későbbi nyugdíjjogosultak számára, illetve a külföldi tőkepiaci befektetések állományát sem csökkentik szélsőségesen - fejtette ki a tárcavezető.

A minisztérium minden szempontot figyelembe vett azért, hogy a későbbi nyugdíjszolgáltatások alapjául szolgáló befektetések a lehető legjobb hozamot hozzák, miközben a belföldi megtakarítások is kiegyensúlyozott képet mutatnak - vélekedett Oszkó.

A visszaeső belföldi megtakarítások mellett ugyanis a teljes magyar gazdaságot terhelő kamatszint olyan mértékben elszaladhat, hogy az még akkor is hátrányos lenne az országnak, ha közben szűk befektetési portfóliók magas befektetési hozamot képesek elérni - fűzte hozzá Oszkó Péter.