Bűnösnek vallotta magát Madoff társa

Vágólapra másolva!
Folytatódtak a Bernard Madoff nevéhez kapcsolódó piramisjáték botrány vádlottjainak bírósági ügyei. Most Frank DiPascali, egykor Madoff pénzügyeinek legfőbb intézője, találta magát a vádlottak padján, ahol elismerte bűnösségét az ellen felhozott 10 vádpontban.
Vágólapra másolva!

"Az egész csak fikció volt. Helytelen volt és akkoriban is tudtam, hogy nem helyes" - mondta DiPascali az esküdtek előtt, amikor arról beszélt, hogy Madoff egész üzlete "hamis" volt. Tudta, hogy abban segít Madoffnak és másoknak, hogy becsapják az embereket, de arra nem válaszolt, hogy volt főnöke mellett konkrétan kire gondolt.

A pénzügyi vezető elismerte, hogy Madoff irányításával hazudott az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságnak (SEC), a cég működéséről az ellenőrzések során. Mentségként annyit hozott fel az 52 éves DiPascali, hogy túlzottan lojális volt Madoffhoz, akinél 33 évet dolgozott, ezért csinálta meg, amit kért.

Miután elismerte bűnösségét, DiPascalit őrizetbe vették. A rá kiszabott fegyházbüntetés elérheti a 20 évet, míg a pénzbírság a félmillió dollárt. DiPascali a harmadik ember, akit bíróság elé állítottak a MAdoff-ügy miatt: David Friehling egy külsős könyvelő az óvadék letétele után jelenleg szabadlábon védekezik, de ellene is eljárás van folyamatban.